Eπισκέφθηκα τις προάλλες το οροπέδιο της Τρίπολης. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές του ορεινού αρκαδικού τοπίου, αυτό που πρόσεξα είναι οι ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά. Ακούω και διαβάζω πολλά αρνητικά και θετικά για αυτές και αποφάσισα να τις επισκεφτώ από κοντά. Ξεναγός μου ο κ. Β. Γιόκαρης Φυσικός, μεταλλουργός μηχανικός που τις αποκαλεί «τα παιδιά μου» γιατί ήταν αυτός που μελέτησε και προχώρησε το έργο. Στις κορυφές του βουνού πάνω από την Βλαχοκερασιά βρίσκονται 20 ανεμογεννήτριες σε 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 40 ΜW.
Η ενεργειακή παραγωγή τους είναι αρκετή για να καλύπτει τις ετήσιες οικιακές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων δυο πόλεων σαν την Τρίπολη.
Με την κατασκευή τους αποφεύχθηκε η έκλυση τουλάχιστον 80.000 τόνων CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) ετησίως.Πέραν τούτου, το νομοθετικά κατοχυρωμένο όφελος του οικείου δήμου ανέρχεται στο 3 % επί των εσόδων από τη λειτουργία του έργου. Αυτό σημαίνει πως ο δήμος Σκυρίτιδος έλαβε το 2010 το ποσό των 477.000 ευρώ, για να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να κάνει δημοτικά έργα που θέλει.
Δεν διαπίστωσα καμιά βλάβη στο περιβάλλον, καμιά ηχορύπανση. Διαβάζω με προσοχή τα επιχειρήματα όσων εναντιώνονται στις ανεμογεννήτριες και συμφωνώ μόνο σε ένα. Πράγματι η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται. Άρα η προτεραιότητα πρέπει να δίδεται στην εξοικονόμηση, στην μόνωση των κτιρίων κλπ. Είναι όμως προφανές ότι αυτά δεν αρκούν. Το δίλημμα λοιπόν δεν είναι «Ανεμογεννήτριες ή όχι», αλλά «Ανεμογεννήτριες ή λιγνίτες/πετρέλαιο». Ο λιγνίτης ρυπαίνει, καταστρέφει το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Περάστε μια φορά από την Μεγαλόπολη και θα καταλάβετε. Το πετρέλαιο σημαίνει ότι εξάγουμε πολύτιμο χρήμα που λείπει από την χώρα ιδίως αυτό τον καιρό, σημαίνει ότι έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την ρύπανση που προκαλεί η εξαγωγή, η μεταφορά και η κατανάλωσή του, αλλά και για τους πολέμους που προκαλεί. Η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο και δεν το χρειάζεται. Αυτό που χρειαζόμαστε το έχουμε, είναι πάντα εδώ, δωρεάν και άφθονο. Ο άνεμος.
Στενοχωριέμαι που στην Κορινθία δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μια ανεμογεννήτρια ως τώρα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αλλάξει σύντομα.
Ευ. Σπινθάκης