Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει για το κρασί της Νεμέας είναι να συνεχίζουμε όλοι να κλείνουμε τα μάτια στη νοθεία και στον εξευτελισμό του προϊόντος.
Ποτέ δεν έβρισα «ισοπεδωτικά και με χυδαίο τρόπο» όλους τους οινοποιούς, αλλά αναφέρθηκα σε δύο – τρεις που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της Νεμέας.
Με τους υπόλοιπους οινοποιούς έχουμε μια άριστη συνεργασία.
Ο συνεταιρισμός έχει προϊόντα του σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Επίσης εξάγει σε 15 χώρες σε όλον τον κόσμο με €850.000 τζίρο ετησίως.
Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεσή σας αν τα θελήσετε.
Ο συνεταιρισμός πήγε τελευταία φορά σε έκθεση του εξωτερικού το 2009 στην Prowein σε κοινό περίπτερο της ΕΝΟΑΠ, πράγμα που αποδεικνύει και τις άριστες σχέσεις του συνεταιρισμού με τους άλλους οινοποιούς.
Σταματήσαμε να πηγαίνουμε λόγω κόστους.
Σας ενημερώνω επίσης ότι ο συνεταιρισμός ήταν το πρώτο οινοποιείο που εμφιάλωσε το Αγιωργίτικο και το πρώτο οινοποιείο που παλαίωσε το Αγιωργίτικο για να έχουμε το ΠΟΠ Νεμέα σήμερα.
Αν υπάρχει σήμερα το ΠΟΠ Νεμέα και το Αγιωργίτικο το οφείλει αποκλειστικά στον συνεταιρισμό. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν βοηθήσει σε αυτό και τα ποιοτικά ιδιωτικά οινοποιεία, πράγμα που αναγνωρίζω και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους αυτούς τους οινοποιούς.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο συνεταιρισμός έπαψε πια να είναι ένα φυτό που δεν αντιδρά σε κανένα ερέθισμα, όπως στο παρελθόν, που έδειχνε να έχει αποδεχτεί τη μοίρα του, απόλυτα παραδομένος στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η άποψή μου είναι ότι για να διορθώσεις ή να θεραπεύσεις οποιαδήποτε ασθένεια πρέπει πρώτα να την αποδεχτείς και να τη βγάλεις στην επιφάνεια. Το κουκούλωμα δεν ταιριάζει σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αν την ανάδειξη των προβλημάτων εσείς την αντιλαμβάνεστε ως δυσφήμιση της Νεμέας, δικαίωμά σας.
Όσον αφορά τον Σύνδεσμο Οινοποιών, ο λόγος που αποχωρίσαμε από αυτόν πριν καλά - καλά δημιουργηθεί ήταν γιατί θέλαμε να λύσουμε τα προβλήματα εκείνα που οδήγησαν και στη διάλυση της ΕΝΟΑΝ πιο παλιά.
Και το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν πάντα η οινοποιήση της Κορινθιακής και της Σουλτανίνας.
Την ίδια γνώμη έχουν και τα περισσότερα ιδιωτικά οινοποιεία στην περιοχή της Νεμέας. Και όπως είπε γνωστός διευθυντής μεγάλου οινοποιείου της Νεμέας σε επιστολή του προς τη ΣΟΝ, «δεν συμμετέχω, γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν».
Ο συνεταιρισμός οινοποιεί σύμφωνα με τις ποσότητες που του διαθέτουν οι παραγωγοί, ποσότητες που μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο λόγω συνθηκών (κλιματικές συνθήκες, πιθανές ασθένειες, κα). Πόσους από αυτούς εμφιαλώνει;
Περίπου 2.000 τόνους. Πόσους διαθέτει χύμα;
Ανάλογα με το τί έχει παραλάβει.
Ο συνεταιρισμός ασφαλώς και πούλησε 1.500 τόνους με €0,42/λίτρο, γιατί αυτή η τιμή είχε διαμορφωθεί μέσα από τις εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρασιού, καθώς και μέσα από την οινοποίηση παράνομων ποικιλιών (Κορινθιακή και Σουλτανίνα).
Σας υπενθυμίζω ότι πέρυσι κάποια οινοποιεία παρέλαβαν Κορινθιακή και Σουλτανίνα με €0,14 – 0,15/κιλό.
Από εδώ φαίνεται ότι μπορεί κάποιος να πουλάει κρασί με €0,42/λίτρο και να έχει μεγάλο κέρδος, ενώ ο συνεταιρισμός πουλάει αμιγώς Αγιωργίτικο με €0,42/λίτρο και ζημιώνεται, μη έχοντας άλλη επιλογή.
Εφόσον είστε Νεμεάτισσα αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε.
Να, λοιπόν, τί ευθύνεται που, ενώ φέτος έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, κάποιοι οινοποιοί αρνούνται να πληρώσουν το Αγιωργίτικο στην τιμή που πρέπει, γιατί απλά έχουν άλλες παράνομες επιλογές.
Δεν είναι τυχαίο που το 2009 δεν έγινε τρύγος στη ζώνη της Νεμέας, λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων, και παρόλα αυτά δεν παρατηρήθηκε έλλειψη Αγιωργίτικου σταφυλιού, καθώς οι ελλείψεις καλύφθηκαν από παράνομες ποικιλίες.
Όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται σύμφωνα με τα χρήματα που εισπράττει ο συνεταιρισμός, σε συνάρτηση με την ποιότητα του σταφυλιού που φέρνουν.
Γνωρίζω πολύ καλά πώς βγάζουν τη χρονιά οι απλήρωτοι παραγωγοί, γιατί και ο ίδιος είμαι παραγωγός χωρίς άλλα εισοδήματα.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αυτό που για πρώτη φορά, και με έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, καθόρισε τις υποχρεώσεις απέναντι στο οινοποιείο όλων των συνεταίρων ανεξαιρέτως, αναλογικά πάντα και σε συνάρτηση με τα στρέμματα που καλλιεργεί ο καθένας. Ενημερωτικά σας λέω ότι την εσοδεία 2010 εισκόμισα 15 τόνους σταφύλι εκ των οποίων δεν πληρώνομαι 4.160 κιλά, τα οποία πάνε προς ενίσχυση του συνεταιρισμού.
Το τί κάνω το υπόλοιπο σταφύλι δεν νομίζω ότι σας αφορά.
Σας ευχαριστώ και παραμένω στη διάθεσή σας.
Μπορείτε να περάσετε από το οινοποιείο για να λύσουμε ότι άλλες απορίες έχετε.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΑΟΣΝ
Θεόδωρος Τσιάνος
diogenis-press.blogspot.com
Ποτέ δεν έβρισα «ισοπεδωτικά και με χυδαίο τρόπο» όλους τους οινοποιούς, αλλά αναφέρθηκα σε δύο – τρεις που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της Νεμέας.
Με τους υπόλοιπους οινοποιούς έχουμε μια άριστη συνεργασία.
Ο συνεταιρισμός έχει προϊόντα του σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.
Επίσης εξάγει σε 15 χώρες σε όλον τον κόσμο με €850.000 τζίρο ετησίως.
Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεσή σας αν τα θελήσετε.
Ο συνεταιρισμός πήγε τελευταία φορά σε έκθεση του εξωτερικού το 2009 στην Prowein σε κοινό περίπτερο της ΕΝΟΑΠ, πράγμα που αποδεικνύει και τις άριστες σχέσεις του συνεταιρισμού με τους άλλους οινοποιούς.
Σταματήσαμε να πηγαίνουμε λόγω κόστους.
Σας ενημερώνω επίσης ότι ο συνεταιρισμός ήταν το πρώτο οινοποιείο που εμφιάλωσε το Αγιωργίτικο και το πρώτο οινοποιείο που παλαίωσε το Αγιωργίτικο για να έχουμε το ΠΟΠ Νεμέα σήμερα.
Αν υπάρχει σήμερα το ΠΟΠ Νεμέα και το Αγιωργίτικο το οφείλει αποκλειστικά στον συνεταιρισμό. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν βοηθήσει σε αυτό και τα ποιοτικά ιδιωτικά οινοποιεία, πράγμα που αναγνωρίζω και έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους αυτούς τους οινοποιούς.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο συνεταιρισμός έπαψε πια να είναι ένα φυτό που δεν αντιδρά σε κανένα ερέθισμα, όπως στο παρελθόν, που έδειχνε να έχει αποδεχτεί τη μοίρα του, απόλυτα παραδομένος στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η άποψή μου είναι ότι για να διορθώσεις ή να θεραπεύσεις οποιαδήποτε ασθένεια πρέπει πρώτα να την αποδεχτείς και να τη βγάλεις στην επιφάνεια. Το κουκούλωμα δεν ταιριάζει σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο.
Αν την ανάδειξη των προβλημάτων εσείς την αντιλαμβάνεστε ως δυσφήμιση της Νεμέας, δικαίωμά σας.
Όσον αφορά τον Σύνδεσμο Οινοποιών, ο λόγος που αποχωρίσαμε από αυτόν πριν καλά - καλά δημιουργηθεί ήταν γιατί θέλαμε να λύσουμε τα προβλήματα εκείνα που οδήγησαν και στη διάλυση της ΕΝΟΑΝ πιο παλιά.
Και το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν πάντα η οινοποιήση της Κορινθιακής και της Σουλτανίνας.
Την ίδια γνώμη έχουν και τα περισσότερα ιδιωτικά οινοποιεία στην περιοχή της Νεμέας. Και όπως είπε γνωστός διευθυντής μεγάλου οινοποιείου της Νεμέας σε επιστολή του προς τη ΣΟΝ, «δεν συμμετέχω, γιατί αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν».
Ο συνεταιρισμός οινοποιεί σύμφωνα με τις ποσότητες που του διαθέτουν οι παραγωγοί, ποσότητες που μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο λόγω συνθηκών (κλιματικές συνθήκες, πιθανές ασθένειες, κα). Πόσους από αυτούς εμφιαλώνει;
Περίπου 2.000 τόνους. Πόσους διαθέτει χύμα;
Ανάλογα με το τί έχει παραλάβει.
Ο συνεταιρισμός ασφαλώς και πούλησε 1.500 τόνους με €0,42/λίτρο, γιατί αυτή η τιμή είχε διαμορφωθεί μέσα από τις εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις κρασιού, καθώς και μέσα από την οινοποίηση παράνομων ποικιλιών (Κορινθιακή και Σουλτανίνα).
Σας υπενθυμίζω ότι πέρυσι κάποια οινοποιεία παρέλαβαν Κορινθιακή και Σουλτανίνα με €0,14 – 0,15/κιλό.
Από εδώ φαίνεται ότι μπορεί κάποιος να πουλάει κρασί με €0,42/λίτρο και να έχει μεγάλο κέρδος, ενώ ο συνεταιρισμός πουλάει αμιγώς Αγιωργίτικο με €0,42/λίτρο και ζημιώνεται, μη έχοντας άλλη επιλογή.
Εφόσον είστε Νεμεάτισσα αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε.
Να, λοιπόν, τί ευθύνεται που, ενώ φέτος έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, κάποιοι οινοποιοί αρνούνται να πληρώσουν το Αγιωργίτικο στην τιμή που πρέπει, γιατί απλά έχουν άλλες παράνομες επιλογές.
Δεν είναι τυχαίο που το 2009 δεν έγινε τρύγος στη ζώνη της Νεμέας, λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων, και παρόλα αυτά δεν παρατηρήθηκε έλλειψη Αγιωργίτικου σταφυλιού, καθώς οι ελλείψεις καλύφθηκαν από παράνομες ποικιλίες.
Όλοι οι παραγωγοί πληρώνονται σύμφωνα με τα χρήματα που εισπράττει ο συνεταιρισμός, σε συνάρτηση με την ποιότητα του σταφυλιού που φέρνουν.
Γνωρίζω πολύ καλά πώς βγάζουν τη χρονιά οι απλήρωτοι παραγωγοί, γιατί και ο ίδιος είμαι παραγωγός χωρίς άλλα εισοδήματα.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αυτό που για πρώτη φορά, και με έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, καθόρισε τις υποχρεώσεις απέναντι στο οινοποιείο όλων των συνεταίρων ανεξαιρέτως, αναλογικά πάντα και σε συνάρτηση με τα στρέμματα που καλλιεργεί ο καθένας. Ενημερωτικά σας λέω ότι την εσοδεία 2010 εισκόμισα 15 τόνους σταφύλι εκ των οποίων δεν πληρώνομαι 4.160 κιλά, τα οποία πάνε προς ενίσχυση του συνεταιρισμού.
Το τί κάνω το υπόλοιπο σταφύλι δεν νομίζω ότι σας αφορά.
Σας ευχαριστώ και παραμένω στη διάθεσή σας.
Μπορείτε να περάσετε από το οινοποιείο για να λύσουμε ότι άλλες απορίες έχετε.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΑΟΣΝ
Θεόδωρος Τσιάνος
diogenis-press.blogspot.com