.

Οι Περιφέρειες μπορούν να αντιστρέψουν το Face Loss που έχει υποστεί η χώρα με ευθύνη της κεντρικής διακυβέρνησης


"Οι μεγάλες κρίσεις γεννούν τις μεγάλες ελπίδες" ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την εισήγηση του στην εκδήλωση Prodexpo την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, με θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δημοσίου στη σκιά της βαθύτατης κρίσης την οποία βιώνει η Ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι "είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί η δική μας γενιά οδήγησε σε κατάρρευση της αξιοπιστία της χώρας η οποία έχει υποστεί ένα ισχυρό Face Loss, σύμφωνα με τους όρους της αγοράς".
Αυτή η εβδομάδα συνέχισε ο κ. Τατούλης "είναι η εβδομάδα των παθών μας, το μεγάλο crash test, και από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τα τρία γεγονότα, τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου την Πέμπτη, τη σύνοδο κορυφής την Κυριακή και την σύνοδο των G20 στις αρχές Νοεμβρίου θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας".
"Εδώ και πολλά χρόνια χτύπησε το καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά" συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, "κανένας όμως από εμάς δεν το εξέλαβε σοβαρά. Η έλλειψη παραγωγικού προτύπου για πολλές δεκαετίες δημιούργησε αυτή την οικονομική στρέβλωση, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να έρχονται σαν καταιγίδα".
"Ακόμα και αν η χώρα μας κατάφερνε σήμερα να βγει από αυτή την κρίση", τόνισε ο κος Τατούλης, τα κεφάλαια που θα χρειαζόταν για να αντιστρέψει αυτό το Face Loss θα ήταν τεράστια κάτι που όλοι ξέρουμε ότι θα ήταν αδύνατο να βρει για να διαθέσει. Η ζημιά βλέπετε δεν αφορά μόνο την χρηματοοικονομική πλευρά, αφορά την αξιοπιστία του τόπου" συνέχισε ο Περιφερειάρχης για να καταλήξει στο συλλογισμό του "αν οι περιφέρειες όμως στο πλαίσιο των ευκαιριών που προσφέρονται για περιφερειακή ανάπτυξη βγουν στην Διεθνή κοινότητα επαγγελλόμενες μια νέα εικόνα της χώρας, με ένα νέο σύστημα ανάπτυξης είναι σίγουρο ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιστραφεί το Face Loss".  
Ο Πέτρος Τατούλης στην συνέχεια ανέδειξε τον ρόλο των ΜΜΕ και την συμβολή τους στην κατάσταση αυτή υπογραμμίζοντας ότι "Ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε βομβαρδιστεί από όλο τον επίκαιρο ελληνικό τύπο, μια άλλη συνιστώσα του προβλήματος που έχει σήμερα η χώρα, ότι το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν κορυφαίο στην συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ. Αποδείχτηκε ότι αυτές οι αιτιάσεις ήταν αποτέλεσμα και πρόβλημα του δικού μας μικρόκοσμου, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο των παγκόσμιων εξελίξεων θετικών ή αρνητικών. Οι ελπίδες ακόμα μια φορά όμως διαψευστήκαν" κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στους σύνεδρους έκανε μια συνοπτική περιγραφή του στρατηγικού σχεδιασμού για την Πελοπόννησο εστιάζοντας στον νέο πνεύμα διοίκησης που διαπνέει τον ίδιο και τους συνεργάτες του με κύριο άξονα την μετατροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της αειφορίας και της μόχλευσης επενδύσεων. "Ένας τέτοιος στόχος μπορεί να γίνει πραγματικός μόνο εάν οι περιφέρειες κινηθούν προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας ισχυρής περιφερειακής οικονομίας, που θα έχει εξ΄ αρχής διαφορετική πορεία πλεύσης από το κρατικοδίαιτο μοντέλο του παρελθόντος, που λειτουργούσε με τεράστιο κόστος, χωρίς σχεδιασμό και που οι επενδύσεις γινόντουσαν όχι επ' ωφελεία του δημόσιου συμφέροντος αλλά επ' ωφελεία συγκεκριμένων κοινωνικών και επιχειρηματικών ομάδων " υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης εξηγώντας ότι "Η Περιφέρεια καλείται να πάρει αυτό το μοντέλο και να το κάνει πιο φιλελεύθερο, να το κάνει πιο αποκρατικοποιημένο, να το δώσει στις ίδιες τις δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας με καθαρούς όμως κανόνες. Με κανόνες διαφάνειας, στοχεύσεως και στρατηγικού σχεδιασμού"
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως την τελευταία ευκαιρία να βγει ο τόπος από την κρίση, ζητώντας από την κεντρική κυβέρνηση να σταματήσει να δυσκολεύει την λειτουργία του. "Πρέπει να γίνει κατανοητό από την πλευρά της κυβέρνησης ότι πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί εμπόδια στην λειτουργία του θεσμού, που αυτή ψήφισε. Δεν θα πρέπει να υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο θεσμό, γιατί κάτι τέτοιο θα τον οδηγήσει σε στρέβλωση. "
Σε αυτή τη δίνη των προβλημάτων που περνάμε σήμερα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας οδηγεί σε ένα θέμα βαθύτατα ηθικό. Δεν έχει βλέπετε το δικαίωμα αλόγιστης χρήσης της Δημόσιας Περιουσίας η δική μας γενιά που έφερε την χώρα στην κατάσταση αυτή" σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθαρίζοντας ότι "ο πλούτος αυτός είναι δικαίωμα των επόμενων γενεών. Και εμείς που έχουμε την μεγάλη ευθύνη πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε μια εκτενή περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης τους από την νέα αιρετή διοίκηση υπογραμμίζοντας ότι "για τα επόμενα χρόνια τα μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρχουν στην χώρα είναι το ΕΣΠΑ και η 5η Προγραμματική Περίοδος τα οποία όμως δεν αρκούν, ωστόσο η στοχευόμενη χρησιμοποίηση του ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αρκεί οι περιφέρειες να λάβουν την ευθύνη να καλύψουν το έλλειμμα δεκαετιών". Ο κος Τατούλης αναφερόμενος στην συνέχεια στην απορροφητικότητα των έργων σημείωσε ότι "για πολλά χρόνια και μετά από σειρά προγραμμάτων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί πετυχημένο μοντέλο διαχείρισης τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσει η Διαχειριστική Αρχή με κανόνες Ανώνυμης Εταιρίας και fast track διαδικασίες, αυτές τις ιδέες διαπραγματευτήκαμε με τον Επίτροπο Χααν και έχει δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ευελιξία στην Πελοπόννησο. Στο πνεύμα αυτό μάλιστα ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθηθούν έργα σημαίας για την ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών".
"Αν έχουμε και καινούργιες ιδέες, συνέπεια σε αυτά που διεκδικούμε οι κοινοτικοί εταίροι μας είναι έτοιμοι να τα διαπραγματευτούν, αρκεί να δουν αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και συνέπεια σε αυτά που συναποφασίζουμε" υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης συνδέοντας τον συνολικό συλλογισμό του με την αρχική του τοποθέτηση για την αντιστροφή του Face Loss από τη δυναμική που έχουν για Περιφερειακή Ανάπτυξη λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη οι Περιφέρειες της χώρας.
Αναπτύσσοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που κινείται στις αρχές αυτές που νωρίτερα περιέγραψε, ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε ότι "Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επενδύουμε στον αέρα. Υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία φτάνει να αποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε ούτε ένα ευρώ χωρίς νωρίτερα να έχουμε μελετήσει την ανταποδοτικότητα των επενδύσεων μας"  για να γίνει αυτό σημείωσε ο Περιφερειάρχης πρέπει "να κατανοήσουμε ότι για κάθε ευρώ δημόσιων πόρων πρέπει να μοχλεύεται η οικονομία  με δεκαπλάσιες δυνατότητες. κάτι που ξεπερνά κατά πολύ την μεθοδολογία της πονεμένης ιστορίας των ΣΔΙΤ. Μόνο η αυτοχρηματοδότηση αποτελεί κατά την γνώμη μου το σημαντικότερο εργαλείο και της περιφέρειας και της χώρας μας από την κρίση". 
Εμείς κατέληξε ο κος Τατούλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου "έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες  με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά και με εγχώριους και έχουμε εξασφαλίσει την εγγυοδοτική ικανότητα προστασίας των έργων μια που είναι σαφές ότι κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε ένα ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον".
Αναφερόμενος χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι "έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Jessica, ένα έφυες πρόγραμμα που μας βοηθά να δρομολογήσουμε τις επενδύσεις σε νέες στοχεύσεις, να βάλουμε την λογική των αναπλάσεων σε μια άλλη φιλοσοφία που να δημιουργεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει στο πλαίσιο αυτό μια μεγάλη πρόταση για ανάπλαση της Κορίνθου, με μια ευρεία παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Κορίνθου που θα ξεπεράσει περίπου το συνολικό κόστος επένδυσης τα 15ο εκατομμύρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα"      
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιλέξει να προχωρήσει με την χρήση των εργαλείων αυτών σε μια χωροταξική ανάπτυξη με διαφορετικό μοντέλο τόνισε ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι "αυτό θα το πετύχουμε με μια νέα διοικητική προσέγγιση με κύριο μέλημα την αειφορία και  την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, στα μέτρα της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας χωρίς μαξιμαλισμούς αποφεύγοντας έργα γιγαντιαία που δεν βοηθούν. Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε με έργα απλά χρήσιμα που θα συμβάλουν στην νέα λογική ανάπτυξης των πόλεων, που θα δημιουργούν ταμείο γης και θα εκμεταλλεύονται τις διαρθρωτικές αδυναμίες προκειμένου να ενταχθούν στις νέες οικονομικές ανάγκες". 
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger