.

Παπαδήμος: Δύσκολα με ευρώ, δυσκολότερα με δραχμή

Ευθύνες στους χειρισμούς των Βρυξελλών επέρριψε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ παραδέχτηκε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για να αποτρέψει τη δημοσιονομική εκτροπή. Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι κάθε μία από τις ψήφους των βουλευτών αντιστοιχεί σε μία απόφαση ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, παραδέχτηκε όμως πως η οικονομική κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη είτε με το ευρώ είτε με τη δραχμή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παραμονή στο ευρώ δεν αποτελεί εκβιασμό αλλά αλήθεια  εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες, παρά το ότι η κρίση χρέους αγγίζει τον πυρήνα της.
Διευκρινίσε ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ένος υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Πρόσθεσε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυσχερέστερη η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να εξαγορασθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από οσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή αλλα ισχυρά νομίσματα.

«Η συμμετοχή στο ευρώ συνεπάγεται οφέλη, αυτή είναι η αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός», υπογράμμισε, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».
 
Ο Λ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ριζοσπαστικές παρεμβάσεις όπως την ενίσχυση οικονομικών πόρων και της ευελιξίας του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSE καθώς και ένα ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση των δημοσιονομικων στοιχείων των κρατών μελών.
 
Για το αίτημα των Ευρωπαίων για ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό ζητείται καθώς οι εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδότηση της χώρας.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενωμένοι με την αλληλεγγύη των εταίρων μας αλλά και την συστράτευση του ελληνικού λαού, η χώρα θα τα καταφέρει και τόνισε με έμφαση ότι "ο δρόμος της σύγκρουσης δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων".
 
Απευθυνόμενος σε εκείνους που δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, τους κάλεσε να σταθούν "κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια".
 

Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger