Για το νέο κυβερνητικό σχήμα:
Θα μπορούσα να το σχολιάσω με δύο λέξεις, «μικρό» και «ευέλικτο» σχήμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και ένα σύντομο ανέκδοτο αυτό. Πραγματικά το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία είναι ένα μήνυμα, αρνητικό, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης. Η κοινωνία περίμενε με ελπίδα και προσδοκία ένα εθνικό σχήμα περισσότερο ευέλικτο, λιγότερο δυσκίνητο και με λιγότερες εσωτερικές αντιφάσεις, που μπορεί να γίνουν εκρηκτικές στην πορεία.
Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Μόνο να δει κανείς το «μικρό» και «ευέλικτο» σχήμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό το σουρεαλιστικό, κυριολεκτικά, σχήμα πραγματικά δημιουργεί προβληματισμούς για το μέλλον. Φοβάμαι - εύχομαι να διαψευστώ - αλλά φοβάμαι ότι θα προκαλέσει εσωτερικές αντιφάσεις, εκρήξεις και συγκρούσεις όλο αυτό το σχήμα. Για πρώτη φορά, στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον περίοδο, για να μην πω στη μεταπολεμική περίοδο, έχουμε ένα σχήμα τέτοιο στο Υπουργείο Άμυνας.
Μετά την πραγματικά λυσσαλέα επίθεση μερίδας της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εναντίον μου, βλέπουμε σήμερα να σπεύδουν οι «προστάτιδες δυνάμεις» στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς για λόγους πελατειακούς, γιατί συνδέονται με τον προνομιακό τους χώρο, να συμμετάσχουν στο νέο αυτό σχήμα. Μου προκαλεί θλίψη και επειδή με ρωτήσατε και επί του προσωπικού, να σας πω ότι εγώ αρνήθηκα να συμμετάσχω σε αυτήν την κυβέρνηση. Αρνήθηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση υπό τον κ. Πετσάλνικο, όπως μου είχε προταθεί, ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης. Γιατί διαφωνούσα, με όλο το σεβασμό και τη φιλία που έχω προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Πετσάλνικο, με αυτή την υποψηφιότητα και βεβαίως διαφωνούσα με όλη αυτή τη διαπραγμάτευση και τη συναλλαγή που έγινε.
Έσπασα υποσυστήματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υποσυστήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από την εποχή Τσοχατζόπουλου, μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη. Κλήθηκα να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω «σκελετούς» της τελευταίας δεκαπενταετίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα μάθει αυτά. Θα τα πω στην πορεία. Γιατί ακόμα και σήμερα, παρά τα δις που δαπανήθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν έχουν λυθεί κορυφαία ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έγιναν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Υποσυστήματα που λειτουργούν οριζόντια και όχι μόνο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ξέρετε ότι είχα ξεκινήσει τη διαδικασία να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όλων των πρώην στρατιωτικών, οι οποίοι μετείχαν σε επιτροπές εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1996 μέχρι σήμερα; Αυτό τους ταρακούνησε. Κατήργησα τις απόρρητες δαπάνες εκατομμυρίων της στρατιωτικής ηγεσίας. Ξέρετε ότι είχε, την ευκαιρία, διαχρονικά η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία να κάνει παιχνίδι και το λέω πολύ καθαρά. Να κάνει παιχνίδι με συναδέλφους σας δημοσιογράφους. Με «delivery boys»-δημοσιογράφους. Διαμεσολαβητές στον ευρύτερο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όχι, μόνο στις προμήθειες, αλλά και στις αγορές βιβλίων. Ορισμένοι δημοσιογράφοι στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έγιναν με περιοδικά ιλουστρασιόν, έγιναν ουσιαστικά οι διαμεσολαβητές διαφόρων συμφερόντων.
Προσπάθησα όλα αυτά να τα κόψω. Προσπάθησα όλα αυτά να τα τσακίσω. Και είχα φτάσει σε ένα καλό σημείο.
Για την πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις:
Δε σας κρύβω, γιατί πάντα μιλάω ειλικρινά, περίμενα μια πολιτική στήριξη. Μια πολιτική στήριξη σε μια πολιτική που ακολουθήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια πολιτική αρχών, μια πολιτική αξιοκρατίας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποτέ δεν έλαβα υπόψη μου την κομματική ένταξη ή την πολιτική προτίμηση του οποιουδήποτε μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάλεψα ακόμα και με τα υποσυστήματα του ΠΑΣΟΚ. Στις τελευταίες κρίσεις αποστρατεύτηκαν ακόμα και αυτοί που είχαν επανέλθει τον Οκτώβριο του 2009 επί ΠΑΣΟΚ, επί πολιτικής μας ηγεσίας.
Οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αξιοκρατικό, διαφανή τρόπο, που δεν έχει συμβεί τη μεταπολιτευτική περίοδο. Οι κρίσεις ήταν τακτικές και προγραμματισμένες, είχαν προγραμματιστεί και σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο. Η Ημερήσια Διάταξη του ΚΥΣΕΑ είχε δημοσιευθεί πριν ακόμα την εξαγγελία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, για το δημοψήφισμα και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Για τη φημολογία περί πραξικοπήματος:
Πρόκειται για γελοιότητες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιστές στο σύνταγμα και στη δημοκρατική νομιμότητα. Πρόκειται για γελοιότητες που παρήχθησαν σε «ΚΥΠατζίδικα» γραφεία της Γαλλίας. Γιατί η λυσσαλέα επίθεση που έγινε την τελευταία περίοδο από τη Γαλλία και από τον Πρόεδρο Σαρκοζί σε όλα τα μέτωπα, είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις. Γιατί παγώσαμε τις διαπραγματεύσεις και πάγωσα τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες. Σε μια περίοδο που πίεζαν για να προχωρήσει η προμήθεια των φρεγατών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι η επίθεση που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας. Ακόμα και με αφορμή την ιδέα του δημοψηφίσματος του Γιώργου Παπανδρέου, λύσσαξαν κυριολεκτικά τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, σε αντίθεση με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί; Γιατί αυτό χαλούσε το προφίλ του κ. Σαρκοζί, χαλούσε τη στρατηγική του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Κινδύνευε, όπως πίστευαν, να αλλοιωθεί το 3Α του τραπεζικού τομέα στη Γαλλία. Περί αυτού πρόκειται.
Για την στάση του Γ. Παπανδρέου:
Όχι, δεν έχω πικρία. Δεν έχω κανένα τέτοιο προσωπικό συναίσθημα. Δεν γνωρίζω τι διαπραγματεύσεις έγιναν. Μπορεί επιμέρους στοιχεία αυτών των διαπραγματεύσεων να μου έχουν περιέλθει, αλλά δεν γνωρίζω τη συνολική εικόνα. Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχη για μένα και αυτό δεν με ενδιαφέρει. Εγώ έχω τις αρχές μου, έχω την προσωπικότητά μου, είμαι αυτόφωτος, παλεύω στην πολιτική. Αυτό είναι τιμή μου, σε μια τέτοια περίοδο.
Για το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ:
Σε μια περίοδο που περισσεύει η πολιτική ανηθικότητα και υποκρισία, ήταν τιμή μου να σταθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως στεκόμουν πάντα, δεκαπέντε χρόνια τώρα στην πολιτική και δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου με ειλικρίνεια, με βάση τις αρχές μου, χωρίς υποκρισία. Είχα πάντα την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα να τοποθετούμαι στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποιαδήποτε σύσκεψη με τις θέσεις μου. Ξέρετε ότι συνάδελφοί μου, άλλα έλεγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα έλεγαν έξω. Εγώ αυτό ποτέ δεν το έκανα, ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω, επειδή μιλάμε για κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών.
Εγώ δεν ήρθα στην πολιτική ως ελεύθερος σκοπευτής να βγαίνω το πρωί ή το βράδυ και να πυροβολώ. Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής ανηθικότητας. Δεν το κάνω ποτέ. Ξέρω τα προβλήματα της παράταξής μας και πολύ περισσότερο δεν πυροβολώ το Γιώργο Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.
Και πολιτική αποτίμηση θα γίνει και όλα αυτά θα γίνουν. Θα γίνουν όμως με συντεταγμένο τρόπο, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του καθενός και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Θα γίνουν. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση.
Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, συντεταγμένα όμως στην πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξής μας. Αυτό είναι το μείζον ενόψει των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν, πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα, δηλαδή η δημοκρατική νομιμότητα και ομαλότητα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είχε συμφωνηθεί.
Για την πορεία της νέας κυβέρνησης:
Θα ψηφίσω το Λουκά Παπαδήμο σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχω συνειδησιακό πρόβλημα για τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ σε αυτήν την Κυβέρνηση . Θα ήθελα μια διαφορετική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων. Θα ήθελα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού των δύο κομμάτων εξουσίας για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Θα ψηφίσω όμως, τη γενναία προσπάθεια που πιστεύω ότι θα καταβάλλει ο κ. Παπαδήμος.
Για το πολιτικό σύστημα που θα διαμορφωθεί:
Θα έλεγα ότι ορισμένοι, όπως στο παρελθόν, πίστευαν στο τέλος της ιστορίας και διαψεύστηκαν και σήμερα πιστεύουν στο τέλος της πολιτικής και θα διαψευστούν ακόμα μια φορά.
Το δικομματικό σύστημα τελειώνει. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια βαθιά κρίση του δικομματικού συστήματος. Πιστεύω ότι η επόμενη περίοδος θα μας βρει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Τελειώνουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Δεν είναι πρόπλασμα πολιτικών εξελίξεων το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπαδήμου. Και όποιος το πιστεύει, ενισχύοντας αυτό το πρόπλασμα, κάνει μεγάλο λάθος. Πιστεύω αντίθετα ότι θα προχωρήσουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, υπό μια όμως προϋπόθεση. Πιστεύω ότι είναι μια προτεραιότητα θεμελιώδης αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο. Να πάμε σε αναλογικότερη μορφή, σε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις συνεργασίας. Στη βάση προγραμμάτων και όχι βεβαίως με συγκυριακές συγκολλήσεις της τελευταίας στιγμής.
Θα μπορούσα να το σχολιάσω με δύο λέξεις, «μικρό» και «ευέλικτο» σχήμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και ένα σύντομο ανέκδοτο αυτό. Πραγματικά το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία είναι ένα μήνυμα, αρνητικό, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης. Η κοινωνία περίμενε με ελπίδα και προσδοκία ένα εθνικό σχήμα περισσότερο ευέλικτο, λιγότερο δυσκίνητο και με λιγότερες εσωτερικές αντιφάσεις, που μπορεί να γίνουν εκρηκτικές στην πορεία.
Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
Μόνο να δει κανείς το «μικρό» και «ευέλικτο» σχήμα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό το σουρεαλιστικό, κυριολεκτικά, σχήμα πραγματικά δημιουργεί προβληματισμούς για το μέλλον. Φοβάμαι - εύχομαι να διαψευστώ - αλλά φοβάμαι ότι θα προκαλέσει εσωτερικές αντιφάσεις, εκρήξεις και συγκρούσεις όλο αυτό το σχήμα. Για πρώτη φορά, στη μεταπολιτευτική τουλάχιστον περίοδο, για να μην πω στη μεταπολεμική περίοδο, έχουμε ένα σχήμα τέτοιο στο Υπουργείο Άμυνας.
Μετά την πραγματικά λυσσαλέα επίθεση μερίδας της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εναντίον μου, βλέπουμε σήμερα να σπεύδουν οι «προστάτιδες δυνάμεις» στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς για λόγους πελατειακούς, γιατί συνδέονται με τον προνομιακό τους χώρο, να συμμετάσχουν στο νέο αυτό σχήμα. Μου προκαλεί θλίψη και επειδή με ρωτήσατε και επί του προσωπικού, να σας πω ότι εγώ αρνήθηκα να συμμετάσχω σε αυτήν την κυβέρνηση. Αρνήθηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση υπό τον κ. Πετσάλνικο, όπως μου είχε προταθεί, ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης. Γιατί διαφωνούσα, με όλο το σεβασμό και τη φιλία που έχω προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Πετσάλνικο, με αυτή την υποψηφιότητα και βεβαίως διαφωνούσα με όλη αυτή τη διαπραγμάτευση και τη συναλλαγή που έγινε.
Έσπασα υποσυστήματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υποσυστήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από την εποχή Τσοχατζόπουλου, μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη. Κλήθηκα να διαχειριστώ και να αντιμετωπίσω «σκελετούς» της τελευταίας δεκαπενταετίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα μάθει αυτά. Θα τα πω στην πορεία. Γιατί ακόμα και σήμερα, παρά τα δις που δαπανήθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν έχουν λυθεί κορυφαία ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία έγιναν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Υποσυστήματα που λειτουργούν οριζόντια και όχι μόνο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ξέρετε ότι είχα ξεκινήσει τη διαδικασία να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όλων των πρώην στρατιωτικών, οι οποίοι μετείχαν σε επιτροπές εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1996 μέχρι σήμερα; Αυτό τους ταρακούνησε. Κατήργησα τις απόρρητες δαπάνες εκατομμυρίων της στρατιωτικής ηγεσίας. Ξέρετε ότι είχε, την ευκαιρία, διαχρονικά η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία να κάνει παιχνίδι και το λέω πολύ καθαρά. Να κάνει παιχνίδι με συναδέλφους σας δημοσιογράφους. Με «delivery boys»-δημοσιογράφους. Διαμεσολαβητές στον ευρύτερο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όχι, μόνο στις προμήθειες, αλλά και στις αγορές βιβλίων. Ορισμένοι δημοσιογράφοι στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έγιναν με περιοδικά ιλουστρασιόν, έγιναν ουσιαστικά οι διαμεσολαβητές διαφόρων συμφερόντων.
Προσπάθησα όλα αυτά να τα κόψω. Προσπάθησα όλα αυτά να τα τσακίσω. Και είχα φτάσει σε ένα καλό σημείο.
Για την πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις:
Δε σας κρύβω, γιατί πάντα μιλάω ειλικρινά, περίμενα μια πολιτική στήριξη. Μια πολιτική στήριξη σε μια πολιτική που ακολουθήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μια πολιτική αρχών, μια πολιτική αξιοκρατίας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποτέ δεν έλαβα υπόψη μου την κομματική ένταξη ή την πολιτική προτίμηση του οποιουδήποτε μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πάλεψα ακόμα και με τα υποσυστήματα του ΠΑΣΟΚ. Στις τελευταίες κρίσεις αποστρατεύτηκαν ακόμα και αυτοί που είχαν επανέλθει τον Οκτώβριο του 2009 επί ΠΑΣΟΚ, επί πολιτικής μας ηγεσίας.
Οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αξιοκρατικό, διαφανή τρόπο, που δεν έχει συμβεί τη μεταπολιτευτική περίοδο. Οι κρίσεις ήταν τακτικές και προγραμματισμένες, είχαν προγραμματιστεί και σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο. Η Ημερήσια Διάταξη του ΚΥΣΕΑ είχε δημοσιευθεί πριν ακόμα την εξαγγελία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, για το δημοψήφισμα και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Για τη φημολογία περί πραξικοπήματος:
Πρόκειται για γελοιότητες. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιστές στο σύνταγμα και στη δημοκρατική νομιμότητα. Πρόκειται για γελοιότητες που παρήχθησαν σε «ΚΥΠατζίδικα» γραφεία της Γαλλίας. Γιατί η λυσσαλέα επίθεση που έγινε την τελευταία περίοδο από τη Γαλλία και από τον Πρόεδρο Σαρκοζί σε όλα τα μέτωπα, είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις. Γιατί παγώσαμε τις διαπραγματεύσεις και πάγωσα τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες. Σε μια περίοδο που πίεζαν για να προχωρήσει η προμήθεια των φρεγατών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι η επίθεση που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας. Ακόμα και με αφορμή την ιδέα του δημοψηφίσματος του Γιώργου Παπανδρέου, λύσσαξαν κυριολεκτικά τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, σε αντίθεση με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί; Γιατί αυτό χαλούσε το προφίλ του κ. Σαρκοζί, χαλούσε τη στρατηγική του ενόψει των προεδρικών εκλογών. Κινδύνευε, όπως πίστευαν, να αλλοιωθεί το 3Α του τραπεζικού τομέα στη Γαλλία. Περί αυτού πρόκειται.
Για την στάση του Γ. Παπανδρέου:
Όχι, δεν έχω πικρία. Δεν έχω κανένα τέτοιο προσωπικό συναίσθημα. Δεν γνωρίζω τι διαπραγματεύσεις έγιναν. Μπορεί επιμέρους στοιχεία αυτών των διαπραγματεύσεων να μου έχουν περιέλθει, αλλά δεν γνωρίζω τη συνολική εικόνα. Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχη για μένα και αυτό δεν με ενδιαφέρει. Εγώ έχω τις αρχές μου, έχω την προσωπικότητά μου, είμαι αυτόφωτος, παλεύω στην πολιτική. Αυτό είναι τιμή μου, σε μια τέτοια περίοδο.
Για το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ:
Σε μια περίοδο που περισσεύει η πολιτική ανηθικότητα και υποκρισία, ήταν τιμή μου να σταθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως στεκόμουν πάντα, δεκαπέντε χρόνια τώρα στην πολιτική και δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου με ειλικρίνεια, με βάση τις αρχές μου, χωρίς υποκρισία. Είχα πάντα την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα να τοποθετούμαι στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποιαδήποτε σύσκεψη με τις θέσεις μου. Ξέρετε ότι συνάδελφοί μου, άλλα έλεγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα έλεγαν έξω. Εγώ αυτό ποτέ δεν το έκανα, ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω, επειδή μιλάμε για κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών.
Εγώ δεν ήρθα στην πολιτική ως ελεύθερος σκοπευτής να βγαίνω το πρωί ή το βράδυ και να πυροβολώ. Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής ανηθικότητας. Δεν το κάνω ποτέ. Ξέρω τα προβλήματα της παράταξής μας και πολύ περισσότερο δεν πυροβολώ το Γιώργο Παπανδρέου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.
Και πολιτική αποτίμηση θα γίνει και όλα αυτά θα γίνουν. Θα γίνουν όμως με συντεταγμένο τρόπο, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του καθενός και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Θα γίνουν. Πρέπει να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση.
Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, συντεταγμένα όμως στην πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της παράταξής μας. Αυτό είναι το μείζον ενόψει των εκλογών. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν, πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα, δηλαδή η δημοκρατική νομιμότητα και ομαλότητα, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που είχε συμφωνηθεί.
Για την πορεία της νέας κυβέρνησης:
Θα ψηφίσω το Λουκά Παπαδήμο σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχω συνειδησιακό πρόβλημα για τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ σε αυτήν την Κυβέρνηση . Θα ήθελα μια διαφορετική εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων. Θα ήθελα μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού των δύο κομμάτων εξουσίας για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Θα ψηφίσω όμως, τη γενναία προσπάθεια που πιστεύω ότι θα καταβάλλει ο κ. Παπαδήμος.
Για το πολιτικό σύστημα που θα διαμορφωθεί:
Θα έλεγα ότι ορισμένοι, όπως στο παρελθόν, πίστευαν στο τέλος της ιστορίας και διαψεύστηκαν και σήμερα πιστεύουν στο τέλος της πολιτικής και θα διαψευστούν ακόμα μια φορά.
Το δικομματικό σύστημα τελειώνει. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια βαθιά κρίση του δικομματικού συστήματος. Πιστεύω ότι η επόμενη περίοδος θα μας βρει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Τελειώνουν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Δεν είναι πρόπλασμα πολιτικών εξελίξεων το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπαδήμου. Και όποιος το πιστεύει, ενισχύοντας αυτό το πρόπλασμα, κάνει μεγάλο λάθος. Πιστεύω αντίθετα ότι θα προχωρήσουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, υπό μια όμως προϋπόθεση. Πιστεύω ότι είναι μια προτεραιότητα θεμελιώδης αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο. Να πάμε σε αναλογικότερη μορφή, σε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις συνεργασίας. Στη βάση προγραμμάτων και όχι βεβαίως με συγκυριακές συγκολλήσεις της τελευταίας στιγμής.