.

Χρήστος Παπουτσής :«Στηρίζω τον Παπανδρέου χωρίς κανέναν ενδοιασμό»

«Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, δηλώνει ότι «όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια για τη δικαίωση του αγώνα και την ενότητα της παράταξης, εγώ θα τον στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό». Στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος όταν τεθεί θέμα, ο κ. Παπουτσής σημειώνει: «Συνεχίζω να πιστεύω στις σχέσεις ηθικής και εντιμότητας, στην αξία της συλλογικής δουλειάς και της ενότητας της παράταξης, της προσωπικής στράτευσης και της δέσμευσης. Πάντα στην πρώτη γραμμή».
Από τη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη ζήτησαν να παραιτηθείτε γιατί «επιτρέψατε στους αναρχοφασίστες να κάνουν καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας». Επιπλέον, δέχεστε κριτική και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν αντιμετωπίζετε με αποφασιστικότητα την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση. Σας κατηγορούν ότι αντί να λειτουργήσετε με δυναμισμό, χτίζετε αριστερό προφίλ με εσωκομματική στόχευση...
Μυωπικές προσεγγίσεις με κομματικές σκοπιμότητες... Προφανώς, η κ. Μπακογιάννη και κάποιοι άλλοι αδυνατούν να κάνουν μια ορθή ιεράρχηση αξιών. Αδυνατούν να αξιολογήσουν σωστά τη σοβαρότητα των καταστάσεων. Σε μια δημοκρατική πολιτεία, τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Χάρη στα μέτρα της αστυνομίας, στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου υπήρξαν ελάχιστες υλικές ζημιές αλλά δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός είτε πολίτη είτε ενστόλου. Εχω επανειλημμένα καταδικάσει τη βία, έχω επανειλημμένα καλέσει τους πάντες να σεβαστούν τα προβλήματα και τις αγωνίες του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας. Τους έχω καλέσει επανειλημμένα να επιτρέπουν τη λειτουργία της αγοράς, του τουρισμού, της οικονομίας. Να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις συνεχείς κινητοποιήσεις με τα βίαια επεισόδια που προσβάλλουν και δυσφημούν την Ελλάδα. Αλλά είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να χαρακτηρίζονται «αναρχοφασίστες» ορισμένοι μαθητές και φοιτητές που εκδηλώνουν βίαια την οργή τους για μια τραγική αστυνομική αυθαιρεσία με θύμα τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Και μάλιστα την περίοδο που η κ. Μπακογιάννη μοιραζόταν τις κυβερνητικές ευθύνες της Ν.Δ.
Ναι, αλλά για την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση;
Είναι ανεύθυνη η υπεραπλούστευση των σύνθετων προβλημάτων απλά και μόνο για τη διεύρυνση είτε της προσωπικής, είτε της κομματικής επιρροής ορισμένων. Και μάλιστα, επενδύοντας στο φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. Σε αυτή την περίοδο των μεγάλων οικονομικών αδιεξόδων είναι εύλογη η ανησυχία των πολιτών για την έξαρση ορισμένων μορφών εγκληματικότητας. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Και έχει αποτελέσματα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 έχουν συλληφθεί 153.398 άτομα για διάφορες παράνομες πράξεις, για κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις. Εχουν εξαρθρωθεί 423 σπείρες. Τους τελευταίους μήνες λειτουργεί ειδικός σχεδιασμός για το κέντρο της Αθήνας. Και ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της περιοχής των Αθηνών με 2.000 αστυνομικούς. Οσο για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, εδώ κυριαρχεί η υποκρισία. Γιατί σχεδόν όλοι το ανακάλυψαν σήμερα; Και τώρα που στο υπουργείο κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, μας κατηγορούν για έλλειψη δυναμισμού;
«Στείλτε μερικούς λαθρομετανάστες στα ξερονήσια ή βυθίστε ένα πλοίο με λαθρομετανάστες και οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα αμέσως». Αυτή τη φράση την ακούω συχνά και, πρέπει να σας πω, όχι μόνο από άτομα με ακροδεξιές απόψεις.
Να φοβάστε τους ανθρώπους που ταυτίζουν τους συνανθρώπους τους με μύγες και αναζητούν εντομοκτόνα και μυγοσκοτώστρες. Να φοβάστε τους ανθρώπους που πάντα έχουν στο μυαλό τους τα ξερονήσια. Δεκάδες μετανάστες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ελπίδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, χάνουν τη ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια. Παρ' ολ' αυτά, χιλιάδες άλλοι δεν διστάζουν και ξεκινούν το ταξίδι της προσφυγιάς. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Γι' αυτό και εργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Frontex, την EASO, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επιμένω ότι έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εγγυάται τη ζωή και τις περιουσίες των ελλήνων πολιτών αλλά και των μόνιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Για όλους τους άλλους παράνομους μετανάστες, όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας θα το πάρουν. Ολοι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν είτε στο πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών, είτε απελάσεων.
Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ; Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ανίερη συγκυβέρνηση.
Συμμετέχω σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ευθύνης για να οδηγήσουμε τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και σε εκλογές, τους αμέσως επόμενους μήνες. Και αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους βουλευτές της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και σε όσους άλλους συμφωνούν με κεντρικές ή επιμέρους επιλογές. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κυβέρνηση μακράς πνοής, προγραμματικής συμφωνίας ή κάποιας ανίερης σχέσης. Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα αυτό δημιουργεί προβληματισμούς, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα τέτοια κυβερνητικά σχήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα συνηθισμένο πλαίσιο συνεργασίας. Προσωπικά βίωσα αυτήν την εμπειρία για 16 και πλέον χρόνια συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με πολιτική και εκτελεστική εξουσία. Σε όλες τις περιπτώσεις, συνεργαζόμασταν με συναδέλφους από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης. Με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά με συναίσθηση της κοινής ευθύνης για τη λειτουργία των θεσμών.
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου;
Δεν έχει σημασία εάν είναι λίγο νωρίτερα είτε λίγο αργότερα. Εκείνο που έχει αξία είναι να έχει διασφαλισθεί η πορεία της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι, να έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα και η Ελλάδα να βαδίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάκαμψης.
Κάποιοι σύντροφοί σας λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου ανετράπη από την πρωθυπουργία και ενοχοποιούν εκδοτικά συμφέροντα, τραπεζίτες και τους ξένους.
Τα εκδοτικά συμφέροντα, οι τράπεζες, οι ξένοι, πάντα θα έχουν τις δικές τους επιδιώξεις. Αλλά ο Παπανδρέου δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Είναι ο πρωταγωνιστής της εθνικής προσπάθειας, ο εμπνευστής της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Είναι αυτός που επέλεξε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση για να διευκολύνει το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Για να υλοποιηθεί η δανειακή σύμβαση με τη ρύθμιση του χρέους, με μια συμφωνία που ο ίδιος πέτυχε. Και είναι ο ίδιος που τώρα στηρίζει ενεργά και έντιμα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Πιστεύετε ότι το δημοψήφισμα ήταν σωστή πολιτική επιλογή;
Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς και τ'άλλα κόμματα δεν συμφωνούσαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σ' αυτή την περίπτωση η δανειακή σύμβαση -και μόνο αυτή- θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αλλά η δανειακή σύμβαση, όχι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως θα ήθελε η κ. Μέρκελ ή ο κ. Σαρκοζί. Προσωπικά, δεν έχω τις καλύτερες εμπειρίες από δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκά θέματα σε άλλες χώρες. Υποστήριξα όμως τη θέση της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι με τη συζήτηση αυτή, όλοι τέθηκαν προ του πραγματικού προβλήματος της χώρας και συναισθάνθηκαν επιτέλους το βάρος των ευθυνών τους...
Δικαιούται ο Γ. Παπανδρέου να είναι ξανά επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές;
Αναρωτιέμαι πολλές φορές όταν ακούω τέτοιου είδους συζητήσεις: είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε η χώρα να είχε φτάσει μέχρι τη δανειακή σύμβαση που αφήνει νέα περιθώρια για τη χώρα, χωρίς το Γιώργο Παπανδρέου; Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων τη χώρα, τους κυβερνητικούς παράγοντες, τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο να αγνοεί τη συνδρομή και τη βοήθεια του Γιώργου Παπανδρέου από μια θέση ευθύνης; Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Θεωρώ ότι όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια για τη δικαίωση του αγώνα και την ενότητα της παράταξης, εγώ θα τον στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.
Το καταστατικό λέει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από πανελλαδική ψηφοφορία. Πρέπει να ισχύσει και στην παρούσα φάση;
Επιμένω να μη συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση. Είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου. Ουσιαστικά, λειτουργεί υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια. Καθώς εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ, το βασικό κορμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, σε μία οδυνηρή εσωστρέφεια με ακραίες και διχαστικές συμπεριφορές. Και ανησυχώ γιατί γεμίζει τους πολίτες με απογοήτευση, ισχυρότερη από εκείνη που προκάλεσαν κάποιες λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές.
Θα είστε υποψήφιος πρόεδρος αν τεθεί θέμα;
Συνεχίζω να πιστεύω στις σχέσεις ηθικής και εντιμότητας, στην αξία της συλλογικής δουλειάς και της ενότητας της παράταξης, της προσωπικής στράτευσης και της δέσμευσης. Πάντα στην πρώτη γραμμή.

Tάσος Παππάς ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger