.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Το οριστικό* χτύπημα στο πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει 35.000 θέσεις (προσωρινής) εργασίας μόνο το 2012, είναι πιθανόν να δώσει  η σημαντική μείωση των πόρων προς τους δήμους ως απόρροια της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας. Ήδη, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr** και αποτύπωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, υπάρχει ξεσηκωμός των δημάρχων αναφορικά με  την (αρχική) πρόβλεψη της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας για μείωση των δαπανών της Αυτοδιοίκησης κατά 300+100 εκατ. ευρώ, ενώ την ανησυχία των αιρετών εντείνει το γεγονός ότι παρά την πρωθυπουργική δέσμευση ακόμη δεν έχει διορθωθεί το λάθος του Προϋπολογισμού, που μείωνε τα έσοδα των δήμων κατά 450 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα,  η ανησυχία αυτή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά από χθεσινοβραδινές πληροφορίες ότι μέσα στη γενική μείωση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και μείωση της ΣΑΤΑ κατά 150 εκατ. ευρώ.

Αν και ο ΟΑΕΔ ήδη έχει προχωρήσει στην προκήρυξη δημόσιας πρόσκλησης (9-29 Φεβρουαρίου) για όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για έργα αυτεπιστασίας, καθώς -όπως έχουν δηλώσει οι ηγεσίες Εσωτερικών και Εργασίας- το πρόγραμμα πρέπει να αρχίσει αυτό το μήνα με την πρόσληψη 20.000 ατόμων, δήμαρχοι που μιλούν στην aftodioikisi.gr χαρακτηρίζουν από δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Αυτεπιστασίας με τους δήμους έτοιμους να βάλουν λουκέτο λόγω της (αρχικής) συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας για περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους δήμους.

Αναλυτικότερα (κατά αλβαβητική σειρά):



Αντωνάκης: Δυσκολίες στην υλοποίηση
«Το πρόβλημα δε θα είναι τόσο στα χρήματα, όσο στην υλοποίηση του έργου της αυτεπιστασίας», σημειώνει ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης. «Οι δυσκολίες θα υπάρχουν πρώτον στους μικρούς δήμους, που είναι υποστελεχωμένοι, και δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως ο δικός μου, και δεύτερον στις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών και στις εγκρίσεις της Αρχαιολογίας. Αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, θα σταματούν τα έργα».



Γαλαμάτης: Πώς να λειτουργήσει δήμος
και αυτεπιστασία με μειωμένα έσοδα;
«Καταστροφή! Μεγάλο πρόβλημα» λέει ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφορικά με τα χρήματα που δε θα πάρει η Αυτοδιοίκηση το 2012, και υποσημειώνει πως άμεσα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην αυτεπιστασία. «Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα υλικά;», αναρωτιέται.

Και προσθέτει: «Σε συνδυασμό με τη ΣΑΤΑ, που με βάση υπουργική απόφαση όλη η ΣΑΤΑ πηγαίνει σε παλαιές οφειλές, θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτεπιστασία με τα λεφτά της ΣΑΤΑ, που έτσι κι αλλιώς είναι κομμένα και θα κοπούν κι άλλο. Τι να μπορέσει να κάνει ένας δήμαρχος; Αυτεπιστασία; Να λειτουργήσει το δήμο; Στενεύουν τα περιθώρια πολύ».



Γκουντάρας: Θετική η αυτεπιστασία,
αλλά χωρίς περικοπές πόρων
«Πιστεύω πολύ στην Αυτεπιστασία. Γιατί οι δήμοι μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις να κάνουμε σημαντικά και ποιοτικά έργα με χαμηλό κοστολόγιο. Αρκεί, βεβαίως, να γίνουν κάποιες διορθώσεις όπως το να διευρυνθεί η δεξαμενή με δημότες που είναι ουσιαστικά άνεργοι κι ας μην είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ», δηλώνει ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας. Και εξηγεί: «Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας οικοδόμος που το 2011 είχε εισοδήματα της τάξης των 5000 γιατί να μην μπορεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα;»

Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρεί «ότι δεν πρέπει να μας κόψουν χρήματα. Γιατί τα χρήματα που  λείπουν από τους δήμους λείπουν από την τοπική κοινωνία. Δηλαδή, από τη μία πλευρά με την Αυτεπιστασία οι τοπικές κοινωνίες θα βοηθηθούν και από την άλλη με τις περικοπές στους δήμους θα λείψουν αυτά τα χρήματα».



Διακομιχάλης: Αυτεπιστασία
δε γίνεται με κλειστούς δήμους
«Ναι» στην αυτεπιστασία λέει ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, διερωτάται όμως πως μπορεί να λειτουργήσει, όταν παίρνουν χρήματα από τους δήμους που είναι ένα βήμα πριν από το λουκέτο.

«Πέραν των τεχνικών θεμάτων, είναι απαράδεκτο να προσδοκά κανείς ότι μετά το λάθος των 450 εκατ. ευρώ που δεν έχουν εγγραφεί  στον Προϋπολογισμό, να έχουν την τρόικα να ζητεί περικοπές που ξεπερνούν τα 400 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι οι δήμοι οδεύουν σε αναστολή της λειτουργίας τους», σημειώνει.

«Πώς, λοιπόν, μπορούμε να παραμείνουμε ανοιχτοί και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο του τρόπου πληρωμής των έργων της αυτεπιστασίας; Πώς να βγούμε μπροστά και να χτυπήσουμε, έστω περιορισμένα την ανεργία σε τοπικό επίπεδο;», διερωτάται, και σημειώνει με έμφαση: «Αυτεπιστασία δεν γίνεται με κλειστούς δήμους».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Καλύμνου κατηγορεί την κεντρική εξουσία πως «προσπαθεί την κρίση ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό να τη μετακυλίσει σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διαρραγεί η αξιοπιστία που υπάρχει που ακόμη μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με τους δημότες. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην αναξιοπιστία όλης της "πυραμίδας" του πολιτικού συστήματος απέναντι στην κοινωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο περιθώριο».



Καλλίρης: «Ναρκοθετημένο» το τοπίο
«Πολύ δύσκολα θα προχωρήσει το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, με το δεδομένο πως οι δήμοι οικονομικά είναι στα όριά τους», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης. «Τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα. Είναι "ναρκοθετημένο" το τοπίο. Είναι δύσκολο».



Λύσσελης: Θα λειτουργήσουμε; Δεν
μπορώ να στηρίξω την αυτεπιστασία
Πρόβλημα θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει ο δήμαρχος Προσοτσάνης Άγγελος Λύσσελης με την αυτεπιστασία, καθώς «έτσι κι αλλιώς έχει μια μισοδιαλυμένη Τεχνική Υπηρεσία».

«Ωραίο το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας», σημειώνει ο δήμαρχος «αλλά πώς θα το στηρίξω χωρίς προσωπικό; Με το δεδομένο μάλιστα πως έχουμε πάθει ένα σοκ με το ποσό των περίπου 800 εκατ. ευρώ, που σίγουρα θα επηρεάσει το πρόγραμμα».

«Και θα είναι μείον 400 ή μείον 800 εκατ. ευρώ. Θα μας δώσουν αυτά που δεν είναι εγγεγραμμένα στον κρατικό προϋπολογισμό ή όχι; Θα λειτουργήσουμε;», αναρωτιέται ο δήμαρχος Προσοτσάνης.



Μοσχολιός: Με τι χρήματα θα
κάνουμε τα έργα της αυτεπιστασίας;
Χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, αναφορικά με τα χρήματα που καλείται να «πληρώσει» εφέτος η Αυτοδιοίκηση για το νέο (το δέκατο κατά σειρά) μνημόνιο: «Ε, δεν πετάω και από τη χαρά μου!». «Και το θέμα είναι άλλο, εάν τα μείον 400 εκατ. ευρώ είναι έτσι, ή είναι συν τα μείον μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, οπότε πάμε στα μείον 850 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο ο δήμος. Θα αντιδράσουμε», συμπληρώνει.

Ο δήμαρχος Αγρινίου θεωρεί πως αυτό άμεσα θα επηρεάσει και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας: «Πώς θα προχωρήσει; Με τι χρήματα θα κάνουμε αυτεπιστασία. Θα έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να οργανώσουμε έργα; Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των υλικών; Όλα είναι στον αέρα».

«Σε κάθε περίπτωση, εάν ισχύσει το -850 εκατ. ευρώ τινάζεται το σύστημα των δήμων στον αέρα και δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν πρωτοβουλίες σαν την αυτεπιστασία».



Σμυρνιώτης: Πρέπει να προσαρμοστεί
στη λογική της νέας μείωσης πόρων
Μια αντίθετη άποψη έχει ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος θεωρεί πως η αυτεπιστασία δε θα επηρεαστεί άμεσα, «εντάξει, τώρα, δε θα επηρεάσει και τόσο πολύ τους προϋπολογισμούς των δήμων, εάν πάρεις 10-15 ανθρώπους», ωστόσο, σημειώνει πως με την «πληρωμή» των ΟΤΑ στο μνημόνιο, «θα προχωρήσει μεν, αλλά θα πρέπει τα πράγματα να αναθεωρηθούν άρδην από την αρχή».

«Σου λύνει τα χέρια η αυτεπιστασία σου λύνει τα χέρια σε κάποιες ανάγκες, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί και όλο το σύστημα σε αυτή τη λογική (σ.σ.: της μείωσης πόρων) και να μη χρησιμοποιηθεί για ρουσφετολογικούς λόγους».
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger