.

Ανοιχτά Μυαλά-Ανοιχτά Σχολειά


Σε χρονικό διάστημα μικρότερο από ένα χρόνο το Υπουργείο Παιδείας-δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων «ξανακτυπάει» την δημόσια εκπαίδευση. Αυτή τη φορά θύμα το υποβιβασμένο από πέρσι Δημοτικό Σχολείο Σολωμού και τα κεντρικότατα 1ο και 13ο Δημοτικά  Σχολεία της Κορίνθου. Αυτή την φορά όμως θέλει και παρέα: τον Δήμο Κορινθίων που τη γνώμη του θα πάρει σοβαρά υπόψη- όπως έγινε και πέρσι.
Η ακροτελεύτια φράση της Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, της Υφυπουργού αρμοδίας των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων είναι: «…θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών».
Κυρία Υφυπουργέ, η ΚΠ δεν συναινεί στην πολιτική ερήμωσης των χωριών και των πόλεων μας και με συγκεκριμένα επιχειρήματα στηρίζει την απόφαση της να απαντήσει για δεύτερη φορά με ένα νέο όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων που προτείνονται.

Κατ’ αρχήν  να δούμε ποιο είναι το οικονομικό και κοινωνικό όφελος για το Δήμο Κορινθίων από τη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου Σολωμού με το Δημοτικό Σχολείο Αθικίων.
Η  απάντηση είναι: κανένα απολύτως. Ο Δήμος Κορινθίων δεν αντέχει ούτε την οικονομική επιβάρυνση της μετακίνησης των μαθητών, ούτε συναινεί στην υποβάθμιση μιας ζωντανής κοινότητας, όπως είναι ο Σολωμός, με το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου που προτείνει η Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης.

Η δεύτερη πρόταση της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπ/σης:
Να συγχωνευτούν το 1ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου.
Τα επιχειρήματά μας που εξηγούν την αντίθεσή μας στη συγχώνευση είναι τα εξής:
1)      Τα σχολεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και φοιτούν σ' αυτά όχι μόνο οι μαθητές-κάτοικοι του κέντρου, αλλά και τα παιδιά των εργαζομένων στα καταστήματα και στις υπηρεσίες που βρίσκονται στο κέντρο.

2) Η μείωση του αριθμού των μαθητών, συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια και φαίνεται να οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους (οικονομική κρίση, κλείσιμο καταστημάτων, αναχώρηση μεταναστών).

3) Το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών είναι σταθεροποιημένο και ανέρχεται σε 30 - 40% ανά τμήμα ( η συγχώνευση θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, με όσες δυσκολίες σημαίνει αυτό για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές).

4) Τα σχολεία έχουν ιδιόκτητα κτίρια και η τυχόν συγχώνευσή τους θα εξοικονομήσει για το Δημόσιο μόνο ένα διευθυντικό επίδομα δηλαδή 1200 ευρω το χρόνο,  ενώ δε θα μειώσει τις δαπάνες για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους (που αφορούν το Δήμο).

5) Η μείωση των οργανικών θέσεων σημαίνει αυτομάτως και μείωση του ανώτατου αριθμού των μαθητών του σχολείου.
Με την πρόταση συγχώνευσης, χάνονται εννέα οργανικές θέσεις δασκάλων και αυτό, εκτός από την αναστάτωση και την ανασφάλεια που δημιουργεί σε δασκάλους  με είκοσι έως τριάντα χρόνια υπηρεσίας, επιπλέον περιορίζει το ανώτατο όριο μαθητών που θα δέχεται το σχολείο και έτσι συρρικνώνει το ήδη συρρικνωμένο κέντρο της πόλης, μετά μάλιστα και την περυσινή μείωση των θέσεων στα άλλα κεντρικά σχολεία (6ο και9ο)

6) Η πρόταση της Δ/νσης Α/βάθμιας, να στεγαστεί στο συγκρότημα το 13ο νηπιαγωγείο, κρίνεται παιδαγωγικά ανεφάρμοστη, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν στο συγκεκριμένο χώρο να προαυλίζονται νήπια και μαθητές δημοτικού.

Και εδώ η πρόταση μας είναι: Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, διατηρώντας τη δυνατότητα να δεχτούν στο μέλλον περισσότερους μαθητές,
να ενισχυθούν επιπλέον από το Δήμο, γενόμενα το κέντρο δραστηριοτήτων, ώστε να ενισχυθεί και το κέντρο της πόλης που μαραζώνει από την οικονομική κρίση.
Το ζήτημα του μικρού αριθμού μαθητών μπορεί να διευθετηθεί με ορθολογικότερη κατανομή των ορίων των σχολείων ώστε να αποφορτιστούν περιφερειακά σχολεία με πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών πχ το 10ο δημοτικό.

Τελειώνοντας, η Κίνηση καλεί τον Δήμο Κορινθίων με την συνδρομή των δημοτών, των δασκάλων και των γονιών των μικρών μαθητών να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά και όρθια.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger