Μείζον θέμα φαρμακευτικής κάλυψης κοινωνικά ευαίσθητου πληθυσμού της χώρας, προκαλούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.
Με απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τα φαρμακεία θα εκτελούν μόνον ηλεκτρονικές συνταγές. Για τις χειρόγραφες, ο γιατρός θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ενός ευρώ.
Με δεδομένο ότι τα αγροτικά ή τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας δεν διαθέτουν υπολογιστή ή ευρυζωνική σύνδεση, καθίσταται σαφές ότι ηλικιωμένοι, αγρότες, ακόμη και τουρίστες θα μένουν χωρίς φαρμακευτική συνταγή σε περίπτωση ανάγκης.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας, κάνοντας λόγο για κατάργηση - στην ουσία - των αγροτικών ιατρείων από το υπουργείο Υγείας, με την απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο στον ιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή που συνταγογραφεί στον ασθενή:
'Με δεδομένο ότι κανένα αγροτικό ιατρείο δε διαθέτει μηχανοργάνωση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτή και τα σχετικά αναλώσιμα), πολλά μάλιστα δεν διαθέτουν καν τηλέφωνο, είναι αναμενόμενο και ήδη συμβαίνει, κανένας ιατρός να μη δέχεται να συνταγογραφεί φάρμακα χειρόγραφα στους ασφαλισμένους και να χρεώνεται με 1 ευρώ πρόστιμο για κάθε συνταγή.
Κατάργηση
Ως εκ τούτου, τα αγροτικά ιατρεία προφανώς καταργούνται με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στη Δημόσια Υγεία.
Διερωτώμεθα εάν ο κατήφορος της Υγείας έχει τέλος και εάν ο νομοθέτης (υπουργείο Υγείας) έχει συναίσθηση των ευθυνών του για τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε περιοχές της επαρχίας καθώς και σε τουριστικές περιοχές, νησιά κ.λπ. το αγροτικό ιατρείο αποτελεί πολλές φορές αποκλειστικό σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο για τους ασθενείς και τους συνταξιούχους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι υποδομές για ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έπρεπε να προηγηθούν των αποφάσεων (σωστών κατά τα άλλα) για υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή της σε όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν για τα ασφαλιστικά Ταμεία'.