Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, στις δηλώσεις του μετά τη
συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, επανέλαβε ότι η χώρα θα πρέπει να
αποκτήσει μια κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα, όχι γενικά και αόριστα
αλλά στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων που θα δώσει διέξοδο από τα
αδιέξοδα στα οποία εχει περιέλθει η χώρα.
Πρόσθεσε ότι έθεσε εκ νέου τις επτά θέσεις που έχει παρουσιάσει κόμμα του για το σχέδιο διακυβέρνησης, για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε η χώρα να αποδεσμευτεί από όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου και να υπάρξει χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Οπως είχα πει και πριν τις εκλογές, λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει" τόνισε ο κ.Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα καταλήξουν τα κόμματα.
Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τον κ.Κουβέλη, συζήτηση που όπως είπε θα συνεχιστεί και αύριο
Σύμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για τάχιστο σχηματισμό κυβέρνησης
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Συμφωνήσαμε ότι χώρα πρέπει να αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση. Οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην αυριανή ημέρα. Η άριστη λύση είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι απολύτως απογοητευτικές. Οι δηλώσεις του είναι πολιτικά και δημοκρατικά προκλητικές».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντιφατικό, αντιδημοκρατικό, αδιέξοδο και απειλητικό» το μήνυμα που εξέπεμψε χθες αλλά και σήμερα με τις τοποθετήσεις του ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η τοποθέτησή του δικαιώνει τα όσα είπα χθες. Κάποιοι επιλέγουν την εύκολη λύση της αντιπολίτευσης. Στάση εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη.
Ο λαός, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, ψήφισε, μεταξύ άλλων και για τη συνεργασία και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί, πρόσθεσε, και για την αντιπολίτευση, εθνικό καθήκον να πετύχει η χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να μην καθυστερούμε - η διαδικασία των διερευνητικών εντολών πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο με σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στα οποία αναφέρθηκα».
Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε το ζήτημα της επιλογής πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης σε χρονικό σημείο ύστερο της επικείμενης πολιτικής συμφωνίας, λέγοντας: Είναι επίσης προφανές, ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα τώρα, προτάσσονται του ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης αυτής. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν ν' απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα, μόλις επιλύσουμε και πρέπει να επιλύσουμε αμέσως τα μείζονα πολιτικά θέματα στα οποία αναφέρθηκα.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του κ. Βενιζέλου.
Σαμαράς: Μείναμε σύμφωνοι με Βενιζέλο
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα έχουμε και νέες επαφές. Με τον κ. Καμμένο κατάλαβα ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα».
Ακαρπη η συνάντηση με Τσίπρα
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μία, όπως ανεμένετο, άκαρπη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο τελευταίος «εισηγήθηκε» την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία, «αφού αυτό επέλεξε ο λαός και προκειμένου να κριθεί από την ίδια την ιστορία και το λαό». «Πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Δεν άκουσα τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα πως δεν άκουσε χθες τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. «Ελπίζω», είπε, «να ήταν εκ παραδρομής», γιατί «άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων».
Εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα να μην κυριαρχήσουν λογικές επικοινωνιακής στρατηγικής και «να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα».
Αναφερόμενος εμμέσως στη Χρυσή Αυγή, ζήτησε τη συνεργασία όλων για τον περιορισμό των κρουσμάτων βίας «από ομάδες που δυστυχώς εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο».
Χαρακτήρισε το δεκαήμερο μέχρι τις 28 Ιουνίου ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν ήμασταν εμείς στην πρώτη θέση δεν θα χάναμε ούτε λεπτό (...)Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι αντίπαλος της ΝΔ, αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων για βελτιώσεις υπέρ του λαού, διαβεβαίωσε πως «όχι μόνο δεν θα σταθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου» τις δυνατότητες αυτές.
Σαμαράς: Τηρούμε τις δεσμεύσεις, ζητάμε ανάσες
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Σαμαράς απάντησε εμμέσως στις αιχμές του κ. Τσίπρα για αλλαγή στάσης στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης και επανέλαβε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της υποβάλλοντας όμως αίτημα για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.
«Την Ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Δηλαδή, ευρώ. Και, ασφαλώς, τροποποίηση του προγράμματος. Όπως όλοι ξέρουμε, όπως δηλώναμε προεκλογικά -δήλωσα και χθες και σήμερα- γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση.
Τηρούμε τη συμφωνία (το είπα και χθες ότι η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια) και, ταυτόχρονα, ζητούμε το αυτονόητο. Δηλαδή, την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες, οι οποίες, μέσα από μια οικονομική ανάκαμψη, θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες. Θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με, όσο το δυνατόν, περισσότερα κόμματα.
Από τη συζήτηση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει, σαφώς, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Δήλωσε, άλλωστε, ήδη, ότι εάν χρειαζόταν, δεν θα έπαιρνε καν τη διερευνητική εντολή. Εγώ θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια.Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση. Ευχαριστώ πολύ».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρονικής διάρκειας κ. Πρόεδρε; Προοπτική τετραετίας;
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλέστατα. Κυβέρνηση μακράς πνοής. Το είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί.
Παπούλιας: Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον
Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 12.30 το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση μακράς πνοής «πέρα και πάνω από πρόσωπα» και μίλησε για τροποποιήσεις στο Μνημόνιο:
«Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μακράς πνοής, με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊικό προσανατολισμό, πιστεύουν στο ευρώ και πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσεύσεις μας θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να βγει ο λαός από τη σημερινή βασανιστική πραγματικότητα της ανεργίας και των μεγάλων δυσκολιών που περνάει η ελληνική οικογένεια».
Συμπλήρωσε ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Πιστεύω ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη από όλους. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης»
.
Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας αφού συνεχάρη εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ώρα ακυβέρνητη η χώρα».
-Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός πέρα και πάνω από πρόσωπα, παρενέβη ο Αντ. Σαμαράς
«Τα πράγματα είναι κρίσιμα ώστε μόνο μια κυβέρνηση μπορεί να τα υλοποιήσει. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Παπούλιας
Πρέπει να δουλέψετε λίγο ακόμη...
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως είθισται σε πρίπτωση μη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω», είπε ο κ.. Παπούλιας.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. «Προσβλέπω να παραδώσω το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχει μακάρι...
Τις θεσμικές συναντήσεις του κ. Παπούλια είχε ανοίξει ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. «Δεν υπάρχει μακάρι, είναι κατηγορική προσταγή πλέον» σημείωσε ο κ. Παπούλιας ανταπαντώντας στην προηγηθείσα ευχή του κ. Πολύδωρα, «μακάρι να σχηματισθεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν».
Σκέψεις για θέσεις αντιπροέδρων στους προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να συσταθεί το κυβερνητικό σχήμα το αργότερο μέχρι αύριο. Αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για κυβερνητικές θέσεις - κλειδιά σε τεχνοκράτες, ενώ θα επιμείνει στην αξιοποίηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε κρίσιμα υπουργεία
Ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε χθες μια πρώτη κατ' αρχήν συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, θα προσέλθει στις συνομιλίες αυτές με τη θέση ότι ο ίδιος ως ηγέτης του πρώτου κόμματος πρέπει να οριστεί πρωθυπουργός, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θέσεις αντιπροέδρων.
Παράλληλα θα υπογραμμίσει την απόφασή του να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις «κλειδιά» τεχνοκράτες, που δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον δικό του κομματικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια πρόσωπα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα ακούσει τις θέσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, θα επιμείνει στην αξιοποίηση και στελεχών των κομμάτων τους, λέγοντας και ότι στα κρίσιμα υπουργεία, όπως αυτά του «οικονομικού κύκλου», πρέπει να υπάρχουν στελέχη και από τα τρία κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν μεταξύ άλλων και οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Ολ. Κεφαλογιάννη, Γ. Παπαθανασίου, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης. Οι δύο τελευταίοι προορίζονται για το οικονομικό επιτελείο σε θέσεις υφυπουργών. Θεωρείται βέβαιο ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα μετάσχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ. Δήμας και Αβραμόπουλος, πιθανώς στις θέσεις που είχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Εξωτερικών και Αμυνας, αντίστοιχα).
Με την κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει γίνει συζήτηση για χαρτοφυλάκιο, αλλά και δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την πλευρά του κ. Σαμαρά.
Στις πρώτες του αποφάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ πιθανόν να εισηγηθεί στους κυβερνητικούς του εταίρους τη συνένωση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε ότι έθεσε εκ νέου τις επτά θέσεις που έχει παρουσιάσει κόμμα του για το σχέδιο διακυβέρνησης, για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε η χώρα να αποδεσμευτεί από όρους και ρυθμίσεις του μνημονίου και να υπάρξει χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Οπως είχα πει και πριν τις εκλογές, λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δίνει" τόνισε ο κ.Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που θα καταλήξουν τα κόμματα.
Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση που είχε με τον κ.Κουβέλη, συζήτηση που όπως είπε θα συνεχιστεί και αύριο
Σύμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για τάχιστο σχηματισμό κυβέρνησης
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Συμφωνήσαμε ότι χώρα πρέπει να αποκτήσει αμέσως κυβέρνηση. Οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην αυριανή ημέρα. Η άριστη λύση είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι απολύτως απογοητευτικές. Οι δηλώσεις του είναι πολιτικά και δημοκρατικά προκλητικές».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντιφατικό, αντιδημοκρατικό, αδιέξοδο και απειλητικό» το μήνυμα που εξέπεμψε χθες αλλά και σήμερα με τις τοποθετήσεις του ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η τοποθέτησή του δικαιώνει τα όσα είπα χθες. Κάποιοι επιλέγουν την εύκολη λύση της αντιπολίτευσης. Στάση εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη.
Ο λαός, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, ψήφισε, μεταξύ άλλων και για τη συνεργασία και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί, πρόσθεσε, και για την αντιπολίτευση, εθνικό καθήκον να πετύχει η χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να μην καθυστερούμε - η διαδικασία των διερευνητικών εντολών πρέπει να ολοκληρωθεί αύριο με σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στα οποία αναφέρθηκα».
Ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε το ζήτημα της επιλογής πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης σε χρονικό σημείο ύστερο της επικείμενης πολιτικής συμφωνίας, λέγοντας: Είναι επίσης προφανές, ότι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα τώρα, προτάσσονται του ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης αυτής. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν ν' απαντηθούν πάρα πολύ εύκολα, μόλις επιλύσουμε και πρέπει να επιλύσουμε αμέσως τα μείζονα πολιτικά θέματα στα οποία αναφέρθηκα.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του κ. Βενιζέλου.
Σαμαράς: Μείναμε σύμφωνοι με Βενιζέλο
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα έχουμε και νέες επαφές. Με τον κ. Καμμένο κατάλαβα ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα».
Ακαρπη η συνάντηση με Τσίπρα
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε μία, όπως ανεμένετο, άκαρπη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο τελευταίος «εισηγήθηκε» την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία, «αφού αυτό επέλεξε ο λαός και προκειμένου να κριθεί από την ίδια την ιστορία και το λαό». «Πρέπει σύντομα να υπάρξει κυβέρνηση και σύντομα να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Δεν άκουσα τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα πως δεν άκουσε χθες τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση. «Ελπίζω», είπε, «να ήταν εκ παραδρομής», γιατί «άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων».
Εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο διάστημα να μην κυριαρχήσουν λογικές επικοινωνιακής στρατηγικής και «να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα».
Αναφερόμενος εμμέσως στη Χρυσή Αυγή, ζήτησε τη συνεργασία όλων για τον περιορισμό των κρουσμάτων βίας «από ομάδες που δυστυχώς εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο».
Χαρακτήρισε το δεκαήμερο μέχρι τις 28 Ιουνίου ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν ήμασταν εμείς στην πρώτη θέση δεν θα χάναμε ούτε λεπτό (...)Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι αντίπαλος της ΝΔ, αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων για βελτιώσεις υπέρ του λαού, διαβεβαίωσε πως «όχι μόνο δεν θα σταθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου» τις δυνατότητες αυτές.
Σαμαράς: Τηρούμε τις δεσμεύσεις, ζητάμε ανάσες
Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Σαμαράς απάντησε εμμέσως στις αιχμές του κ. Τσίπρα για αλλαγή στάσης στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης και επανέλαβε ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της υποβάλλοντας όμως αίτημα για τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.
«Την Ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Δηλαδή, ευρώ. Και, ασφαλώς, τροποποίηση του προγράμματος. Όπως όλοι ξέρουμε, όπως δηλώναμε προεκλογικά -δήλωσα και χθες και σήμερα- γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση.
Τηρούμε τη συμφωνία (το είπα και χθες ότι η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια) και, ταυτόχρονα, ζητούμε το αυτονόητο. Δηλαδή, την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες, οι οποίες, μέσα από μια οικονομική ανάκαμψη, θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες. Θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με, όσο το δυνατόν, περισσότερα κόμματα.
Από τη συζήτηση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει, σαφώς, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Δήλωσε, άλλωστε, ήδη, ότι εάν χρειαζόταν, δεν θα έπαιρνε καν τη διερευνητική εντολή. Εγώ θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια.Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση. Ευχαριστώ πολύ».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρονικής διάρκειας κ. Πρόεδρε; Προοπτική τετραετίας;
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλέστατα. Κυβέρνηση μακράς πνοής. Το είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί.
Παπούλιας: Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον
Ο κ. Σαμαράς παρέλαβε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 12.30 το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κυβέρνηση μακράς πνοής «πέρα και πάνω από πρόσωπα» και μίλησε για τροποποιήσεις στο Μνημόνιο:
«Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μακράς πνοής, με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊικό προσανατολισμό, πιστεύουν στο ευρώ και πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσεύσεις μας θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να βγει ο λαός από τη σημερινή βασανιστική πραγματικότητα της ανεργίας και των μεγάλων δυσκολιών που περνάει η ελληνική οικογένεια».
Συμπλήρωσε ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Πιστεύω ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη από όλους. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης»
.
Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας αφού συνεχάρη εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μείνει ούτε μια ώρα ακυβέρνητη η χώρα».
-Αυτό ζητά ο ελληνικός λαός πέρα και πάνω από πρόσωπα, παρενέβη ο Αντ. Σαμαράς
«Τα πράγματα είναι κρίσιμα ώστε μόνο μια κυβέρνηση μπορεί να τα υλοποιήσει. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον», κατέληξε ο κ. Παπούλιας
Πρέπει να δουλέψετε λίγο ακόμη...
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως είθισται σε πρίπτωση μη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω», είπε ο κ.. Παπούλιας.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα του τόπου είναι πολλά και μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ καιρό. «Προσβλέπω να παραδώσω το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχει μακάρι...
Τις θεσμικές συναντήσεις του κ. Παπούλια είχε ανοίξει ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. «Δεν υπάρχει μακάρι, είναι κατηγορική προσταγή πλέον» σημείωσε ο κ. Παπούλιας ανταπαντώντας στην προηγηθείσα ευχή του κ. Πολύδωρα, «μακάρι να σχηματισθεί κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν».
Σκέψεις για θέσεις αντιπροέδρων στους προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να συσταθεί το κυβερνητικό σχήμα το αργότερο μέχρι αύριο. Αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για κυβερνητικές θέσεις - κλειδιά σε τεχνοκράτες, ενώ θα επιμείνει στην αξιοποίηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σε κρίσιμα υπουργεία
Ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε χθες μια πρώτη κατ' αρχήν συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, θα προσέλθει στις συνομιλίες αυτές με τη θέση ότι ο ίδιος ως ηγέτης του πρώτου κόμματος πρέπει να οριστεί πρωθυπουργός, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θέσεις αντιπροέδρων.
Παράλληλα θα υπογραμμίσει την απόφασή του να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις «κλειδιά» τεχνοκράτες, που δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον δικό του κομματικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια πρόσωπα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα ακούσει τις θέσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, θα επιμείνει στην αξιοποίηση και στελεχών των κομμάτων τους, λέγοντας και ότι στα κρίσιμα υπουργεία, όπως αυτά του «οικονομικού κύκλου», πρέπει να υπάρχουν στελέχη και από τα τρία κόμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν μεταξύ άλλων και οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Ολ. Κεφαλογιάννη, Γ. Παπαθανασίου, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης. Οι δύο τελευταίοι προορίζονται για το οικονομικό επιτελείο σε θέσεις υφυπουργών. Θεωρείται βέβαιο ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα μετάσχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ. Δήμας και Αβραμόπουλος, πιθανώς στις θέσεις που είχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Εξωτερικών και Αμυνας, αντίστοιχα).
Με την κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει γίνει συζήτηση για χαρτοφυλάκιο, αλλά και δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την πλευρά του κ. Σαμαρά.
Στις πρώτες του αποφάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ πιθανόν να εισηγηθεί στους κυβερνητικούς του εταίρους τη συνένωση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.