Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Δυσοίωνες οι προοπτικές για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική»

Τη βαθιά ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για τους Έλληνες αγρότες από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είχαμε μία σημαντική ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα όσα έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα ΚΑΠ. Δυστυχώς, τα όσα ακούσαμε ήταν εξόχως ανησυχητικά και αυτήν την ανησυχία μου την εξέφρασα στον ίδιο τον Υπουργό με παρέμβασή μου.
Ο πρώτος και βασικότερος προβληματισμός μου αφορά το ύψος των ενισχύσεων. Προ καιρού είχαμε μάθει ότι ο προϋπολογισμός για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα διατηρηθεί για την επταετία 2014-2020 περίπου στα ίδια επίπεδα με την τρέχουσα, πλην όμως υπήρχε ένα «αγκάθι», αυτό της πράσινης γεωργίας, στην οποία υπήρξε η πρόθεση να κατευθυνθούν μεγάλα κονδύλια, από τον δεύτερο πυλώνα, όπως πιστεύαμε.
Τώρα μαθαίνουμε ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από τον πρώτο πυλώνα, και συγκεκριμένα με το εξωφρενικό 30% από τις άμεσες ενισχύσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον αγρότη: ένας παραγωγός που δεν εφαρμόζει περιβαλλοντικές δράσεις (αμοιψισπορά, αγρανάπαυση κ.α.) , αντί να πάρει το 100% της ενίσχυσης θα παίρνει το 70%. Επιπλέον, εάν δεν πληρεί κάποια άλλα κριτήρια (μικρή εκμετάλλευση, νέος αγρότης και άλλα) θα του αφαιρείται επιπλέον ακόμα ένα 15-25%. Το τελικό ποσό που θα φθάνει στα χέρια του παραγωγού θα είναι δηλαδή μειωμένο έως και 55% σε σχέση με αυτό που λαμβάνει σήμερα.
Η οικονομική αποδυνάμωση του μέσου Έλληνα αγρότη θα είναι καταλυτική. Η πράσινη γεωργία είναι κοστοβόρα, χρειάζεται επενδύσεις και έχει αμφίβολα οφέλη. Δεν βλέπω πώς ένας μικρομεσαίος παραγωγός θα κατορθώσει να συμμετάσχει στις περιβαλλοντικές δράσεις. Επομένως θα χάσει και την επιδότηση και, με δεδομένη την παρατεινόμενη κρίση, δεν πρόκειται να επιζήσει.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ποιος θα είναι δικαιούχος της ενίσχυσης. Διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει την έννοια του «ενεργού γεωργού», πλην όμως στην Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον ορισμό του. Το Μητρώο Αγροτών δεν είναι ξεκάθαρο με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχει μεγάλη διασπορά στις ενισχύσεις. Ακόμα δεν έχουμε μέσο διάκρισης του ψευτοαγρότη, που θα ενταχθεί στις ενισχύσεις σε βάρος όλων των αγροτών και ιδιαίτερα των μικρών, αλλά ενεργών αγροτών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην αγροτική οικονομία, καλλιεργούν και εκδίδουν παραστατικά και τιμολόγια. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην στερούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι αγρότες πολύτιμες πηγές εισοδήματος, όπως οι ενισχύσεις.
Τέλος, στην παρέμβασή μου έθιξα το ζήτημα της απορρόφησης των αποθεμάτων ελαιολάδου και της ένταξής του σε προγράμματα προβολής και προώθησης, ενώ κάτι θετικό που συζητείται είναι η ένταξη των οινοστάφυλων στο καθεστώς των ενισχύσεων.
Υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαπραγμάτευσης και καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να τα αξιοποιήσουν και να διεκδικήσουν την πραγματική διατήρηση των σημερινών ποσών ενίσχυσης στο ακέραιο. Θα παρακολουθώ το θέμα και θα είμαι σε επαφή με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κορινθίας, προκειμένου να τους κρατώ ενήμερους για τις εξελίξεις, αλλά και να καταγράψω και να μεταφέρω τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.»