.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ

Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση για τους Έλληνες της Σμύρνης στο Επιμελητήριο Κορινθίας, με τίτλο «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» και αφορά τα
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου του 2013 και σε αυτή εκτίθενται συλλογές της Ένωσης  Σμυρναίων περιλαμβάνοντας βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα  και άλλα κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της πόλης στις επιστήμες, στην παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.
«Η Σμύρνη που ήταν μία από τις επτά λυχνίες της αποκαλύψεως, η Νύμφη του Αιγαίου, την αποκαλούσαν μαργαριτάρι της Ανατολής και Πύλη της Ασίας. Θεωρείτο «το Παρίσι της Ανατολής», η δεύτερη μετά την Κωνσταντινούπολη μεγαλούπολη, η κοιτίδα του πιο ιδιαίτερου  πολιτισμού που γεννήθηκε από το συγκερασμό και τη συμβίωση λαών και λαών, με κυρίαρχο τον Ελληνισμό, που αφομοίωνε, αναδημιουργούσε και έδινε το στίγμα του στην πανσπερμία λαών που την κατοικούσαν. Ήταν η πόλη μαγνήτης  για περιηγητές και ταξιδιώτες, εμπόρους και επιχειρηματίες που ο πλούτος και η ζωή των κατοίκων της την έκαναν πεντάμορφη και χιλιοτραγουδισμένη».
Αυτή την πόλη καλούμαστε να γνωρίσουμε στο πλούσιο υλικό που παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό και που φαντάζει στο νου και στην ψυχή μας ανέπαφη, ανέγγιχτη σαν φάρος και σύμβολο του Ιωνικού πολιτισμού. 
Επιπλέον, η έκθεση είναι ειδικά αφιερωμένη σε όσους ήρθαν εκείνα τα  δίσεκτα χρόνια στην Κόρινθο, περίπου 3000 και συνολικά σε ολόκληρη την Κορινθία, περίπου 10.000, κυρίως στο Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, παραλιακή Βόχα, Λουτράκι, Χιλιομόδι όπου εγκαταστάθηκαν σε οικισμούς.
90 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922/23- 2012/13) όπου χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν  και να εγκαταλείψουν  τις πατρογονικές τους εστίες.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger