.

Tριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ως Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, ο Αν.Υπουργός κ. Χαρακόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Κορασίδης και Μελάς, καθώς και εκπρόσωποι από τα δύο άλλα κόμματα της συμπολίτευσης. Στην πολύωρη συνάντηση συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, μεταξύ των οποίων το επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου και οι εξελίξεις στο θέμα των συγχωνεύσεων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με το σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς και με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή πολιτική επάνω σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα. Ιδιαίτερα μας απασχόλησε το ζήτημα των υποχρεωτικών συγχωνεύσεων των συνεταιρισμών, οι οποίες θεσπίστηκαν με τον νόμο 4015 και έχουν οδηγήσει το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα σε αδιέξοδο.
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, μίλησα για ριζική αλλαγή του νόμου 4015, ενδεχομένως και κατάργησή του, ιδιαίτερα των διατάξεων εκείνων που θεσπίζουν υποχρεωτικές διαδικασίες. Πάγια θέση μου είναι ότι η υποχρεωτικότητα πρέπει να αποσυρθεί από τις διατάξεις, καθώς δεν είναι ρόλος του κράτους να υπαγορεύει το πώς θα συνεταιρίζονται οι αγρότες – είναι άλλωστε δεδομένο ότι το συνεταιρίζεσθαι έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Εκτιμώ ότι μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων ούτε το 5% των Αγροτικών Ενώσεων δεν θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγχώνευσης και μετατροπής. Μεταφέροντας τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανα ότι πρέπει: α) να παραταθεί η προθεσμία μετά τις 30/6 για όσες ΕΑΣ θέλουν να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, β) να κατατεθεί άμεσα νέος νόμος, με πυρήνα τον συνεταιριστικό νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και, γ) να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για το ξεκαθάρισμα των ανενεργών, χρεωκοπημένων συνεταιρισμών, με βάση τις προβλέψεις της γενικής νομοθεσίας, ώστε να μπουν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου.
Πριν από την τριμερή συνάντηση είχα την ευκαιρία να συζητήσω κατ’ ιδίαν με τον Αν. Υπουργό κ. Χαρακόπουλο και να του εκθέσω συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες του Νομού μας. Ζήτησα την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις αποζημιώσεις του 2009, καθώς και την έγκαιρη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Επιπλέον, του έθεσα το θέμα του τυποποιητηρίου ελαιολάδου της Νεμέας, για το οποίο με διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης για την οριστική του ένταξη.
Είναι πεποίθησή μου ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα θα δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές για το συνεταιριστικό κίνημα, οι οποίες θα διευκολύνουν τις οργανώσεις να ανασυσταθούν επάνω σε ισχυρά θεμέλια, ικανά να εξασφαλίσουν στον Έλληνα αγρότη τα εφόδια που του χρειάζονται για να είναι παραγωγικός και ανταγωνιστικός.»
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger