.

Εφετείο μείωσε εκ νέου τη δόση δανείου υπερχρεωμένου νοικοκυριού

Η πρώτη θετική απόφαση για ρύθμιση οφειλών σε υπερχρεωμένο νοικοκυριό σε δεύτερο βαθμό εκδόθηκε από την εκούσια διαδικασία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Πρόκειται για την οριστική πλέον ρύθμιση των χρεών μίας γυναίκας με συνολικές οφειλές 37.562,73 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχε ορίσει η δανειολήπτρια να καταβάλει για 4 χρόνια το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως. Τώρα, το Εφετείο μείωσε τη δόση και με τη νέα απόφαση ρυθμίζει καταβολή, για 4 χρόνια, 130 ευρώ μηνιαίως.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τη χαρακτήρισε «πυξίδα» προς την ορθή κατεύθυνση, η οποία δικαιώνει τους δανειολήπτες. Κάλεσε, δε, τους τελευταίους να συνεχίσουν να διεκδικούν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

Έχουν συζητηθεί πέντε

Στο Πρωτοδικείο έχουν ήδη συζητηθεί πέντε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα οποία υπάρχει πρωτόδικη απόφαση Ειρηνοδικείου. Για τις τέσσερις, όμως, από αυτές δεν υπήρξε αποτέλεσμα επί της ουσίας, καθώς είτε κηρύχθηκε απαράδεκτη η συζήτηση, καθώς έλειπαν διάδικοι, είτε αποφασίσθηκε συνεκδίκαση με άλλη σχετική υπόθεση (π.χ. συζύγου).

Κατά την εκδίκαση των υποθέσεων για υπερχρεωμένα, σε δεύτερο βαθμό, οι τράπεζες εστιάζουν σε νομικά επιχειρήματα περί πλημμελούς εφαρμογής του σχετικού νόμου και εσφαλμένης εκτίμησης των αποδείξεων του δανειολήπτη.

Η μία και μόνη, μέχρι αυτή τη στιγμή, θετική απόφαση σε δεύτερο βαθμό αφορά γυναίκα, έγγαμη με 3 ενήλικα παιδιά, η οποία παίρνει αναπηρική σύνταξη 560,56 ευρώ.

Τα χρέη της αφορούν δύο καταναλωτικά δάνεια 23.092,43 ευρώ και 14.470,43 ευρώ. Η ίδια δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις, ενώ ο σύζυγός της είναι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, με σύνταξη 518,04 ευρώ το μήνα.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του και αναλυτικά τις δαπάνες διαβίωσης, υπολογίζοντάς τες σε 900 ευρώ μηνιαίως, όπου ο σύζυγος συνεισφέρει με 432 ευρώ.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου τονίζεται πως από την εξέταση της υπόθεσης δεν αποδείχθηκε πως, όταν η αιτούσα έπαιρνε τα δάνεια, γνώριζε ότι δεν μπορούσε να τα πληρώσει ή πως δεν επιθυμούσε την εξυπηρέτηση των οφειλών της. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως δεν προέβη σε καμία ενέργεια παραπλάνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την οικονομική της κατάσταση.

Το δικαστήριο στην απόφασή του καταλήγει ότι η δανειολήπτρια περιήλθε χωρίς υπαιτιότητά της σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής.

Υπολογίζοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα δεδομένα, κατέληξε πως και για τα δύο δάνεια, και για 4 χρόνια, πρέπει να καταβάλει ως δόση συνολικά 130 ευρώ.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι μετά την κανονική εκτέλεση της απόφασης, δηλαδή όταν περάσουν τα 4 χρόνια και η δανειολήπτρια έχει τηρήσει την καταβολή των 130 ευρώ μηνιαίως, τότε θα επέλθει απαλλαγή από το υπόλοιπο ποσό των δανείων.

Πηγή: tharrosnews.gr
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger