.

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Σπύρος Μάμαλης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Σωτήρη Λαμπρόπουλο.
Ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Μεσσηνίας. Ο κ. Μάμαλης αναφέρθηκε στις εθνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι οποίες πρόκειται σύντομα να τεθούν σε διαβούλευση. Τόνισε ότι η περιφερειακή σύγκλιση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και η στήριξη των μειονεκτικών περιοχών της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας ΚΑΠ και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο μια περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα για την κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), οι εθνικές επιλογές, θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη πριν από την 1η Αυγούστου του 2014. Επομένως, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την οριστικοποίηση των τελικών εναλλακτικών σεναρίων, που θα οδηγήσουν στη μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο των ενισχύσεων, το οποίο εφαρμόζει η χώρα μας, στο νέο καθεστώς σύγκλισής τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ συζήτησαν αναλυτικά τα προς αξιολόγηση  εθνικά, εναλλακτικά σενάρια  που θα οδηγήσουν στην αναδιανομή των ενισχύσεων από το “ιστορικό μοντέλο” στο “περιφερειακό”, με κριτήρια διοικητικά ή/και αγρονομικά (καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοποι, πεδινές/ορεινές εκτάσεις).
Ο κ. Αλευράς από την πλευρά του είπε ότι η νέα ΚΑΠ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη γι’  αυτό η Π.Ε. Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηρίξουν το σενάριο εκείνο, με την εφαρμογή του οποίου η κατανομή των ενισχύσεων θα αμβλύνει τις ανισότητες του παρελθόντος και θα υπάρξει σημαντικό κέρδος στους τομείς υψηλής παραγωγικότητας και σύνδεσης των προϊόντων με την αγορά. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η  επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και η ένταξή τους  στο σύστημα των επιδοτήσεων αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προοπτική της ίδρυσης Δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ως στρατηγικής προώθησής τους, το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και οι αρμοδιότητες επίσης του ΥΠΕΚΑ και των αιρετών Περιφερειών, όσον αφορά τομείς που άπτονται του πρωτογενούς, καθώς και γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ ΓΕΩΤΕΕ και δομών της Περιφέρειας. 
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger