«Το κτηματολόγιο μπαίνει στην τελική ευθεία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο 14-ο Συνέδριο για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς έχουν, ήδη, προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για 28 μελέτες προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ για το τελευταίο στάδιο υλοποίησής του.
Οι μελέτες για το έργο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διασφάλιση όλων των επενδύσεων στη γη και το περιβάλλον, αφορούν στο 65% της έκτασης της χώρας. Αναμένεται δε να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μόνιμα κτηματολογικά γραφεία, σε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή δομή. «Το κτηματολόγιο θα αποτελέσει ένα πολυδύναμο εργαλείο για ένα άλλο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης», ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, ως βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το οποίο στοχεύει, εκτός των άλλων, στην υποστήριξη όλων των υπολοίπων δημοσίων επιλογών για την ανάπτυξη του επενδυτικού περιβάλλοντος. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι εκτός της επικαιροποίησης των δώδεκα περιφερειακών σχεδίων της χώρας, εντός του έτους, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα νέα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας- Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας για τις προοπτικές της αγοράς «Real Estate», ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως με δεδομένο ότι πάνω από το 95% των κτιρίων βρίσκεται σε χαμηλή ενεργειακή κλάση και μηδενική εξοικονόμηση, το «υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα μπορεί να αποτελέσει το νέο κορυφαίο πεδίο κατασκευαστικής και επενδυτικής δραστηριότητας». Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», διατίθενται κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία επαρκούν για επενδύσεις σε 65.000 κτίρια, ενώ πρόσφατα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι πόροι αυξήθηκαν κατά 150 εκατ., συμπληρώνοντας ότι τα 200.000 δημόσια κτίρια στη χώρα, αποτελούν επίσης τεράστιο πεδίο δραστηριοποίησης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες «φούσκες» που πυροδοτούν μείζονες κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι το πνεύμα του Υπουργείου «είναι να γεφυρωθούν οι απαιτήσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με ταυτόχρονη διασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στον νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο οποίος θα συμβάλλει στην πλήρη καταγραφή του δομημένου χώρου, στο νομοσχέδιο για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί εντός των προσεχών εβδομάδων από τη Βουλή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ενθάρρυνσης επιχειρηματικών σχεδίων.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, την αναθεώρηση και εξειδίκευση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου και η τράπεζα γης. Σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, αποτελεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον- Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του οποίου η ενεργοποίηση φθάνει στο 81% και η απορρόφηση στο 50%.