ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ...
Τη σχολική χρονιά 2012-2013 οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο COOKING THE FOUR SEASONS....
Το πρόγραμμα αυτό βραβεύτηκε το Σεπτέμβριο με Ελληνική Εθνική Ετικέτα Ποιότητας από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης. Επίσης, εμείς και οι συνεργάτες μας από Ιταλία, Γαλλία και Πολωνία βραβευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας τον Οκτώβριο και τώρα θέτουμε υποψηφιότητα για το πρώτο Εθνικό και το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο etwinning.
Τα παιδιά μαζί με συμμαθητές τους από γυμνάσια 5 άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, των College Paulette Billa, Tinqueux, Γαλλία, 3 Instituto Compresivo, Giarre, Ιταλία, Escola Pia Vilanova i la Geltru, Ισπανία, Northleigh House School, Warwick Μεγάλη Βρετανία και Gminny Zespol Szkol w Michalowie Gimnazjum IM.DR.L. NOSA W MICHALOWIE, Πολωνία, έθεσαν το μεγαλεπήβολο στόχο να καταρτίσουν ένα πλήρες πολυεθνικό μενού για κάθε εποχή του χρόνου στα αγγλικά. Και το πέτυχαν!!
Καταρχάς, τα παιδιά μαγείρεψαν και παρουσίασαν στα αγγλικά παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους, ανταλλάσσοντας πάνω σ’ αυτές σχόλια και σκέψεις με συμμαθητές τους άλλων χωρών στη σχολική διαδικτυακή πλατφόρμα του e -twinning. Έτσι γνώρισαν και έλυσαν απορίες τους σχετικά με τη γαστρονομία και διατροφικές συνήθειες άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα αν είναι υγιεινό το διάσημο tartare των Γάλλων ή κατά πόσο τα ελληνικά γεμιστά μοιάζουν με τις ΄tomates farcies’, το Γάλλο ’συγγενή τους. Έμαθαν τι συμβολίζει το στρογγυλό σχήμα στις κρέπες και γιατί οι Βρετανοί έχουν εξωτικές επιρροές στην κουζίνα τους. Γνώρισαν το βασικό Πολωνικό συστατικό, sauerkraut και τις χρήσεις του, ονόμασαν στα αγγλικά και φωτογράφισαν τα μυρωδάτα ελληνικά χόρτα που ευωδιάζουν στη χορτόπιτα και πήραν μια γεύση από τη σικελική κουζίνα με τα cannoli και τις κοτολέτες καθώς και από την ιδιόμορφη Καταλανική κουζίνα που βασιλεύουν τα θαλασσινά σε πρωτότυπους τολμηρούς συνδυασμούς και ευφάνταστα πιάτα.
Εν ολίγοις, γνώρισαν καλύτερα και αγάπησαν περισσότερο την κουζίνα της χώρας τους αλλά ταυτόχρονα εκτίμησαν τη μαγειρική και κουλτούρα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Στο τέλος, μετά από αρκετή σκέψη, επέλεξαν από κοινού με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους, το ιδανικό πολυεθνικό μενού για κάθε εποχή συνδυάζοντας τα κατάλληλα από πλήθος πάτων και προσθέτοντας δημιουργικές ΄πινελιές’ όπου το έκριναν δυνατό, όπως η πρωτότυπη πρότασή τους για Salade Nicoise με ελληνικό γαύρο μαρινάτο. Τελικά δημιούργησαν ένα αξιόλογο ηλεκτρονικό βιβλίο περίπου 200 σελίδων που περιλαμβάνει το αγαπημένο μας μενού κάθε εποχής. Εκεί δε που ξεχειλίζει η φαντασία τους είναι στη φιλοτέχνηση των εξωφύλλων κάθε εποχής που θα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος καλλιτέχνης.
Εκείνο που μετράει για μας περισσότερο και από την επίσημη αναγνώριση της προσπάθειάς μας είναι τα οφέλη που τα παιδιά αποκόμισαν μέσα από τη συμμετοχή τους στο etwinning πρόγραμμά μας. Απέκτησαν νέους φίλους, εξάσκησαν τα αγγλικά και τη χρήση των υπολογιστών, γνώρισαν τη μαγειρική και άρα την κουλτούρα άλλων λαών, εκτίμησαν σε βάθος τη δική τους παραδοσιακή κουζίνα αλλά πάνω και πέρα απ΄όλα αγάπησαν τη μαγειρική που σημαίνει αγάπησαν τη δημιουργία και τη φαντασία, την ίδια τη ζωή. Και αυτό είναι ό,τι αξίζει περισσότερο να διδάξουμε στα παιδιά μας.
Χριστίνα Κασιντή
Καθηγήτρια Αγγλικών του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου
Τη σχολική χρονιά 2012-2013 οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning με τίτλο COOKING THE FOUR SEASONS....
Το πρόγραμμα αυτό βραβεύτηκε το Σεπτέμβριο με Ελληνική Εθνική Ετικέτα Ποιότητας από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης. Επίσης, εμείς και οι συνεργάτες μας από Ιταλία, Γαλλία και Πολωνία βραβευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας τον Οκτώβριο και τώρα θέτουμε υποψηφιότητα για το πρώτο Εθνικό και το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο etwinning.
Τα παιδιά μαζί με συμμαθητές τους από γυμνάσια 5 άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, των College Paulette Billa, Tinqueux, Γαλλία, 3 Instituto Compresivo, Giarre, Ιταλία, Escola Pia Vilanova i la Geltru, Ισπανία, Northleigh House School, Warwick Μεγάλη Βρετανία και Gminny Zespol Szkol w Michalowie Gimnazjum IM.DR.L. NOSA W MICHALOWIE, Πολωνία, έθεσαν το μεγαλεπήβολο στόχο να καταρτίσουν ένα πλήρες πολυεθνικό μενού για κάθε εποχή του χρόνου στα αγγλικά. Και το πέτυχαν!!
Καταρχάς, τα παιδιά μαγείρεψαν και παρουσίασαν στα αγγλικά παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους, ανταλλάσσοντας πάνω σ’ αυτές σχόλια και σκέψεις με συμμαθητές τους άλλων χωρών στη σχολική διαδικτυακή πλατφόρμα του e -twinning. Έτσι γνώρισαν και έλυσαν απορίες τους σχετικά με τη γαστρονομία και διατροφικές συνήθειες άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα αν είναι υγιεινό το διάσημο tartare των Γάλλων ή κατά πόσο τα ελληνικά γεμιστά μοιάζουν με τις ΄tomates farcies’, το Γάλλο ’συγγενή τους. Έμαθαν τι συμβολίζει το στρογγυλό σχήμα στις κρέπες και γιατί οι Βρετανοί έχουν εξωτικές επιρροές στην κουζίνα τους. Γνώρισαν το βασικό Πολωνικό συστατικό, sauerkraut και τις χρήσεις του, ονόμασαν στα αγγλικά και φωτογράφισαν τα μυρωδάτα ελληνικά χόρτα που ευωδιάζουν στη χορτόπιτα και πήραν μια γεύση από τη σικελική κουζίνα με τα cannoli και τις κοτολέτες καθώς και από την ιδιόμορφη Καταλανική κουζίνα που βασιλεύουν τα θαλασσινά σε πρωτότυπους τολμηρούς συνδυασμούς και ευφάνταστα πιάτα.
Εν ολίγοις, γνώρισαν καλύτερα και αγάπησαν περισσότερο την κουζίνα της χώρας τους αλλά ταυτόχρονα εκτίμησαν τη μαγειρική και κουλτούρα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Στο τέλος, μετά από αρκετή σκέψη, επέλεξαν από κοινού με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους, το ιδανικό πολυεθνικό μενού για κάθε εποχή συνδυάζοντας τα κατάλληλα από πλήθος πάτων και προσθέτοντας δημιουργικές ΄πινελιές’ όπου το έκριναν δυνατό, όπως η πρωτότυπη πρότασή τους για Salade Nicoise με ελληνικό γαύρο μαρινάτο. Τελικά δημιούργησαν ένα αξιόλογο ηλεκτρονικό βιβλίο περίπου 200 σελίδων που περιλαμβάνει το αγαπημένο μας μενού κάθε εποχής. Εκεί δε που ξεχειλίζει η φαντασία τους είναι στη φιλοτέχνηση των εξωφύλλων κάθε εποχής που θα ζήλευε και ο πιο ευφάνταστος καλλιτέχνης.
Εκείνο που μετράει για μας περισσότερο και από την επίσημη αναγνώριση της προσπάθειάς μας είναι τα οφέλη που τα παιδιά αποκόμισαν μέσα από τη συμμετοχή τους στο etwinning πρόγραμμά μας. Απέκτησαν νέους φίλους, εξάσκησαν τα αγγλικά και τη χρήση των υπολογιστών, γνώρισαν τη μαγειρική και άρα την κουλτούρα άλλων λαών, εκτίμησαν σε βάθος τη δική τους παραδοσιακή κουζίνα αλλά πάνω και πέρα απ΄όλα αγάπησαν τη μαγειρική που σημαίνει αγάπησαν τη δημιουργία και τη φαντασία, την ίδια τη ζωή. Και αυτό είναι ό,τι αξίζει περισσότερο να διδάξουμε στα παιδιά μας.
Χριστίνα Κασιντή
Καθηγήτρια Αγγλικών του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου