.

Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η ρύθμιση των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας με αίτημα την παράταση της προθεσμίας καταβολής και τη θέσπιση ρύθμισης για τις οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας μαζί με 16 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:...
«Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι τα ειδοποιητήρια που απεστάλησαν σε ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ αναφέρουν ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εισφορών τους την 30η Νοεμβρίου, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα από αυτήν που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους ήδη δοκιμαζόμενους αγρότες μας, με δεδομένο μάλιστα ότι μέχρι την ως άνω ημερομηνία δεν θα έχουν ακόμα εισπράξει τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία είθισται να καταβάλλεται μέσα στον Δεκέμβριο.
Αυτή η αιφνίδια απόφαση φέρνει σε δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, ζητώντας παράταση της προθεσμίας, αλλά και θέσπιση δυνατότητας ρύθμισης τυχόν οφειλών προς τον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αγρότες το επιθυμούν να κάνουν διακανονισμό, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να εξοφλήσουν το χρέος τους και, στο μεταξύ, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιπλέον, στην ίδια ερώτηση ζητούμε ειδικές ρυθμίσεις για τους υπό συνταξιοδότηση αγρότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει συνταξιοδοτικό φάκελο στον ΟΓΑ και έχουν κριθεί ως δικαιούχοι σύνταξης, που ενώ τους γίνεται κράτηση της μηνιαίας σύνταξης για την πληρωμή των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ, ωστόσο δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι την εξόφληση του χρέους τους. Εφόσον γίνονται κρατήσεις από τις συντάξεις τους για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και από τη στιγμή που με αυτή τη διαδικασία είναι βέβαιο ότι ο ΟΓΑ θα εισπράττει τα οφειλόμενα, θεωρούμε ότι είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά οι ασφαλισμένοι και για αυτό το διάστημα.
Είναι αυτονόητο για εμάς ότι σε ένα κοινωνικό κράτος δεν νοείται ασφαλισμένος χωρίς δικαιώματα. Βεβαίως δεν ζητούμε ούτε την απαλλαγή ούτε την αποφυγή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρούμε όμως ότι, σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, το κράτος πρέπει να προστατεύει και να διευκολύνει τον πολίτη.
Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο συμμερίζεται αυτήν την άποψη, ώστε θα ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτό το μείζον πρόβλημα και θα ανταποκριθεί στο αίτημά μας για να μην μείνουν ανασφάλιστοι πολίτες που προσωρινά αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Από τη στιγμή που υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν την είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών, ώστε να παραμείνει βιώσιμος ο ασφαλιστικός φορέας, η διευκόλυνση των ασφαλισμένων μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί, τόσο για τον ΟΓΑ, όσο και για τους αγρότες μας.»
   

Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger