1. Γιατί ένας νέος άνθρωπος, με τις δικές σου σπουδές, με τις δικές σου καταβολές και την δική σου κουλτούρα, να εμπλακεί στην ενεργό πολιτική σκηνή την παρούσα χρονική περίοδο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να κυνηγήσει τα’όνειρό του στην ελεύθερη αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;......
Πριν θέσω υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012 εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα - πρώτα στο εξωτερικό και ύστερα στην Ελλάδα. Όταν πήρα την απόφαση να πολιτευτώ εργαζόμουν σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων στον κόσμο, όπου απέκτησα σημαντικές εμπειρίες, αλλά και εξελίχθηκα ως επαγγελματίας. Εάν δεν πίστευα πως θα μπορούσα να ανταποκριθώ με συνέπεια στα νέα καθήκοντα που θα είχα αν εκλεγόμουν, εάν δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα μας γρήγορα και με ασφάλεια από την κρίση, τότε δεν θα έθετα υποψηφιότητα και θα έμενα στην ασφάλεια της εργασίας που είχα στον ιδιωτικό τομέα.
2. Τι απαντάς σε όσους κάνουν λόγο για γόνους, τζάκια και κληρονομικά βιλαέτια στην πολιτική;
Πράγματι, το γεγονός ότι ο πατέρας μου άφησε πολύ καλό όνομα στην πολιτική είναι κάτι το οποίο με βοήθησε. Όμως στις ημέρες μας, το πολιτικό «όνομα» ίσως να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, διότι καλείσαι να αποδείξεις την προσωπική σου αξία πολύ περισσότερο και απέναντι σε πολύ πιο καχύποπτα βλέμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο πατέρας μου δεν αναμίχθηκε στο παραμικρό στην προεκλογική μου εκστρατεία και αυτό είναι κάτι το οποίο οι συμπολίτες μου στην Κορινθία το εκτίμησαν και το αξιολόγησαν θετικά. Δική μου μάχη ήταν, όχι δική του.
3. Γιατί ο πολύς κόσμος από τους τριακόσιους της Βουλής γνωρίζει πενήντα, το πολύ εξήντα άτομα τα οποία και στα μάτια του αντιπροσωπεύουν και το σύνολο των Ελλήνων πολιτικών τα τελευταία πολλά χρόνια;
Οι υποψήφιοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες συνήθως έχουν μεγαλύτερη προβολή από τα ΜΜΕ, διότι απευθύνονται και σε περισσότερους πολίτες. Αυτό βέβαια είναι κάτι που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο. Είτε είσαι βουλευτής Κορινθίας είτε είσαι βουλευτής για παράδειγμα της Α΄Αθηνών, εκπροσωπείς όχι μόνο τους ψηφοφόρους σου ή την εκλογική σου περιφέρεια, αλλά όλη τη χώρα. Είναι λογικό πάντως οι περισσότεροι πολίτες να γνωρίζουν τους πιο προβεβλημένους βουλευτές, διότι αυτούς βλέπουν συχνότερα στα ΜΜΕ.
4. Λίγη γνωρίζουν ότι ήσουν ο εισηγητής της έκθεσης για τον αγωγό ΤΑΡ. Πες μας λίγα λόγια γι’αυτό και επίσης, πως πιστεύεις ότι θα εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία με τους αγωγούς;
Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, διότι εντάσσεται στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η κύρωση της συμφωνίας, ώστε να είναι η Ελλάδα φιλοξενούσα χώρα του αγωγού TAP θα γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Δεκεμβρίου. Μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει πως η συμφωνία θα δημιουργήσει πάνω από 4.300 μόνιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες σχεδόν θα διπλασιαστούν όσα χρόνια διαρκεί η κατασκευή. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο αγωγός θα προσθέσει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17-18 δις ευρώ τις επόμενες δεκαετίες. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία πολύ σπουδαία εξέλιξη για τη χώρα μας, ειδικά όταν έρχεται σε μία εποχή όπου έχουμε πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.
5. Πολλά ακούγονται τελευταία για την θεωρία των δύο άκρων. Ποια είναι η άποψη σου πάνω στο θέμα;
Η συζήτηση για αριστερά και δεξιά κατά τη δική μου άποψη είναι ξεπερασμένη. Το πραγματικό δίλημμα είναι ο λαϊκισμός εναντίον του ρεαλισμού. Η άποψη μου είναι πως λαϊκιστές και ρεαλιστές βρίσκονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά σε κάποιους είναι η κυρίαρχη τάση σε άλλους η μειοψηφία.
6. Όταν πέρασες για πρώτη φορά την πόρτα του ελληνικού Κοινοβουλίου, φανταζόσουν ότι θα αντιμετώπιζες την άθλια αυτή κατάσταση που εμείς οι απλοί πολίτες προσλαμβάνουμε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;
Η σύνθεση του Κοινοβουλίου σήμερα οπωσδήποτε είναι η πιο ετερόκλητη που ήταν ποτέ στη μεταπολίτευση. Αυτό, φυσικά, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εικόνα που δίνει η Βουλή προς τα έξω. Προσωπικά θα ήθελα να δω άμεσα κάποιες αλλαγές που τουλάχιστον θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης στις ψηφοφορίες και να ξεπεράσουμε το αναχρονιστικό σύστημα με την ανάταση του χεριού. Παράλληλά, όταν το Προεδρείο δίνει πέντε λεπτά χρόνο σε κάποιον ομιλητή οφείλει να το τηρεί, όποιος και αν είναι αυτός. Τέλος, η αυστηρότητα δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, αλλά πρέπει να ασκείται εξίσου στους βουλευτές της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.
7. Λουκέτα στα Πανεπιστήμια. Λουκέτα ουσιαστικά στα όνειρα των νέων ανθρώπων. Τι θέση παίρνεις σ’αυτό και, Ελλάδα η εξωτερικό για τους νέους που βλέπουν κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο να έχει σβήσει;
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κλείσιμο του πανεπιστημίου. Κανένας, ότι και αν έχει συμβεί, δεν μπορεί να στερεί από τους φοιτητές που έχουν ιδρώσει για να μπουν στις σχολές και από τις οικογένειες τους που έχουν κάνει απεριόριστες θυσίες, το δικαίωμα στην ανοιχτή σχολή και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί νέοι ψάχνουν διέξοδο από την κρίση στο εξωτερικό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα μας, καθώς με τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων» χάνουμε τα καλύτερα μυαλά που διαθέτει ο τόπος.
8. Πολιτεύεσαι στο νομό Κορινθίας. Πες μας λίγα λόγια για τον τόπο σου. Πριν πολιτευτείς, είχες επαφές με αυτόν η πήγες ουρανοκατέβατος; Ποιες είναι οι προοπτικές του νομού αν υπάρχουν και τι θα συμβούλευες τους νέους της περιοχής.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η ζωή μου πάντοτε ήταν μεταξύ Κορινθίας και Αθήνας. Οι οικογένεια μου είναι από την Κλένια Κορινθίας,22 χιλιόμετρανότια της Κορίνθου. Ο νομός Κορινθίας είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός, αλλά έχει και πολύ μεγάλες δυνατότητες τουριστικές τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Επίσης διαθέτει πολύ σημαντικά αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Το ζητούμενο για όλους μας – όχι μόνο για τους νέους - είναι να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δεδομένες δυνατότητές μας: Από το να οργανωθούν καλύτερα οι ομάδες παραγωγών ώστε να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και δυνατότητα να πουλήσουν στο εξωτερικό μέχρι να συνδέσουμε καλύτερα το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου, δηλαδή τα ξενοδοχεία-καταλύματα, εστιατόρια-ταβέρνες, μπαράκια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, οινοποιεία και πολλά άλλα. Ο ρόλος της πολιτείας δεν πρέπει να είναι ηγεμονικός, αλλά υποστηρικτικός.
9. Κλείνοντας, αφού ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την τιμή που μας έκανες, θα θέλαμε να ρωτήσουμε ποια είναι τα όνειρα του Χρήστου Δήμα και τέλος, πότε πιστεύεις ότι θα ανασάνει, αν ποτέ ανασάνει αυτή η χώρα.
Το όνειρο μου είναι να ξεφύγουμε από τις συνήθειες του παρελθόντος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν διότι τότε θα χάσουμε και το μέλλον. Δική μας υποχρέωση είναι να διδαχθούμε από τα λάθη των προηγούμενων ώστε να μη τα επαναλάβουμε. Θα το καταφέρουμε; Θεωρώ πως ναι αρκεί να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι δεν χωριζόμαστε σε Νεοδημοκράτες, Συριζαίους, Πασοκτζήδες, Χρυσαυγίτες, Κομμουνιστές και αλλά. Είμαστε όλοι Έλληνες και αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από αυτά τα οποία μας χωρίζουν.