.

Εισηγητής στο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες ο Κώστας Κόλλιας

Εισηγητής στο κρίσιμο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες ορίστηκε από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα δήλωσε:

«Τις προσεχείς ημέρες θα έχω τη μεγάλη τιμή να εισηγηθώ στο Κοινοβούλιο ένα πολυαναμενόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά ιδιαίτερα την Κορινθία, και το οποίο απαντά σε βασικά προβλήματα αυτού του ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου και που έχει στόχο τη στήριξη τόσο των υπαρχόντων επενδύσεων, όσο και την ενθάρρυνση νέων.
Από τη δεκαετία του 1980, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες υδατοκαλλιέργειες, ο τομέας παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 2010 έφτασε να κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, εξάγοντας πάνω από το 80% των συνολικών πωλήσεων με αξία πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αντιπροσωπεύει το 55% της πανευρωπαϊκής παραγωγής.
Παράλληλα, η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, γεγονός που προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη εισάγει τεράστιες ποσότητες τέτοιων προϊόντων. Αναπτύσσεται επομένως μία δυναμική στον κλάδο, την οποία η χώρα μας οφείλει να αξιοποιήσει. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως το χωροταξικό, η αδειοδότηση, αλλά και η αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην κυρίαρχη θέση που έχει η χώρα μας στην παραγωγή προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και στον περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο, τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στο εισόδημα των παραγωγών.
Αυτά ακριβώς τα προβλήματα έρχεται να θεραπεύσει το νομοσχέδιο που θα εισηγηθώ, καθώς, μεταξύ άλλων, θεσπίζει για πρώτη φορά προτεραιότητες στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης των μονάδων και θεσμοθετεί υπηρεσία μιας στάσης. Επίσης, διευκολύνει τις διαδικασίες για απευθείας μίσθωση και παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων.
Γνωρίζω ότι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, μεταξύ των οποίων και πολλοί Κορίνθιοι επιχειρηματίες, έχουν θέσει ορισμένα σημαντικά ζητήματα, κυρίως αναφορικά με τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση χερσαίων και άλλων εγκαταστάσεων, τα οποία πρέπει να δούμε κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Για όλα αυτά θα βρίσκομαι το προσεχές διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους του κλάδου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα, τόσο από την Κορινθία, όσο και από όλη τη χώρα. Οι προβληματισμοί, τα αιτήματα και οι προτάσεις τους πρέπει να ακουστούν, να μεταφερθούν στο κοινοβούλιο και, στο μέτρο του δυνατού, να συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις υπάρχουσες επιχειρήσεις να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και να δώσουμε κίνητρα για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε αυτόν τον ελπιδοφόρο κλάδο.»
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger