Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για χιλιάδες καταναλωτές

Οσοι είναι άνεργοι από τρεις μήνες και πάνω, αλλά και εκείνοι που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής, λόγω χρεών, θα μπορούν να ενταχθούν πλέον στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας... Με τα όσα ίσχυαν έως τώρα, στο ΚΟΤ μπορούσαν να ενταχθούν όσοι ήταν άνεργοι για περισσότερους από έξι μήνες, αλλά πλέον σε αυτό το καθεστώς μπαίνουν και όσοι συμπληρώνουν τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας. Επιπλέον, όσοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο λόγω χρεών, θα επανασυνδέονται ατελώς και θα χρεώνονται με ειδικές χαμηλές τιμές, όπως προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, για τις νέες κοινωνικές ομάδες που εντάσσονται στο ΚΟΤ.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που συμπληρώνουν τρεις μήνες άνεργοι, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ αν ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
  • Στο εισόδημα, δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος, η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση, αφορά και στους δύο ανέργους. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για την κατηγορία αυτή θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Δεδομένου ότι ο έλεγχος θα γίνεται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπεται αναδρομική απένταξη από Κοινωνικό Τιμολόγιο, επιστροφή της διαφοράς εντόκως και επιβολή κυρώσεων για ψευδή δήλωση στοιχείων.
  • Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν πρέπει υπερβαίνει τις 1.500 kWh (δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση βάσει νυκτερινού τιμολογίου).
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε ΚΕΠ, από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επανασύνδεση ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών, στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο. Δικαιούχοι είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013 στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών, της Εκκλησίας, των γνωστών θρησκειών και δογμάτων και οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους.

Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνεται από Επιτροπές που θα συσταθούν στους δήμους και θα ισχύει για ένα τετράμηνο. Αν ο δικαιούχος ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, παραμένει σε αυτή.

Η απόφαση προβλέπει μηδενικές χρεώσεις για το τετράμηνο εφόσον η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες, ενώ από 801 έως 1.700 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04101 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι ακόμη άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger