Ζημίωναν το Δημόσιο συνταγογραφώντας για νεκρούς

Υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από απάτες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση... Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε για περισσότερο από έναν χρόνο σχετική έρευνα, η οποία υπεβλήθη πριν από μερικές ημέρες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Από το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε και από στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι ΑΜΚΑ τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi».

Διαπιστώθηκαν επίσης τα εξής:
Τουλάχιστον 2.585 συνταγές είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2012.
Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους. Οι καταγγελίες απεστάλησαν στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία τις διερευνά.
Επίσης διαπιστώθηκε περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου το οποίο είχε κλαπεί, αλλά και παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς ΙΚΑ στη Ζάκυνθο από πρώην ορθοπεδικό νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία ΑΦΜ και της διεύθυνσης του. Στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΗΔΙΚΑ ο ορθοπεδικός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.
Τέλος, συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους.

Απάτες και σε φαρμακεία
Σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις συγκεκριμένες συνταγές.
Μάλιστα, σε ένα από τα φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη.
Η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε για τον λόγο αυτόν απόφαση επιβολής προστίμου, ύψους 16.002,38 ευρώ, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.
Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων είχαν εκτελεσθεί παραπάνω από μία φορά είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα φαρμακεία επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα ανά περίπτωση επιβλήθηκαν:
* πρόστιμο ύψους 9.879,65 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών,
* πρόστιμο ύψους 5.669,97 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών
* πρόστιμο ύψους 4.459,06 ευρώ
* πρόστιμο ύψους 6.888,48 ευρώ.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger