.

Σαφάρι για τη μαύρη εργασία

Σαφάρι ελέγχων σε τουλάχιστον 90 τουριστικές περιοχές ξεκινά το υπουργείο Εργασίας με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εισφοροδιαφυγής.
Χθες για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, όπου καθορίστηκε το σχέδιο δράσης για τη θερινή περίοδο.
Στη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί για να αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη εργασία και να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα:
• Καθιερώθηκε πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Αυστηρές κυρώσεις -που φτάνουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων- ισχύουν για την απασχόληση αλλοδαπών που δεν έχουν άδεια διαμονής στη χώρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ποινές επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια.
• Περιορίστηκε το μη μισθολογικό κόστους (μειώθηκαν σωρευτικά οι ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες).
• Καταργήθηκαν γραφειοκρατικές διαδικασίες (όπως για παράδειγμα το πορτοκαλί βιβλίο). Σε περίπτωση νέων προσλήψεων δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ αλλά αρκεί μια απλή ηλεκτρονική αναγγελία στο σύστημα «Εργάνη».
• Καθιερώθηκε ενιαίος τρόπος για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας από την επιθεώρηση εργασίας και την ειδική υπηρεσία (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Μάλιστα υπάρχει και η συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας για περιστατικά εκτεταμένης παραβατικότητας.
Για τη θερινή περίοδο οι έλεγχοι ξεκινούν σήμερα και θα γίνουν σε 40 νησιά, σε 23 περιοχές της Πελοποννήσου, σε 19 περιοχές της Ηπείρου-Στερεάς Ελλάδας, σε 7 περιοχές της Μακεδονίας-Θράκης, σε 6 περιοχές της Χαλκιδικής και 6 περιοχές της Μαγνησίας.
Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος Απριλίου σε 12.792 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 15,6 εκατομμυρίων ευρώ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos.gr
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger