Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μετεξεταστέων στο Λύκειο

Αναλυτικά όλα όσα προβλέπονται από την τελική ρύθμιση για τον τρόπο βαθμολόγησης στις προαγωγικές εξετάσεις -  Ανάσα για χιλιάδες μαθητές που γλυτώνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο


Ευεργετική για μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ως προς τον τρόπο προαγωγής στο Λύκειο είναι η εφαρμογή της νομοτεχνικής βελτίωσης που προώθησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, αρμόδιος για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 κατά πλειοψηφία, και στην οποία ενσωματώθηκε η νομοτεχνική βελτίωση του υφυπουργού, όταν κάποιος μαθητής έχει επιτύχει γενικό βαθμό ίσο ή ανώτερο του δέκα και έχει επιτύχει βαθμό τουλάχιστον οκτώ σε έναν ή δυο κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα» ή «Μαθηματικά» και ταυτόχρονα έχει επιτύχει Μ.Ο. κλάδων ίσο ή ανώτερο του δώδεκα και πέντε δέκατα (12,5), ο οποίος προκύπτει από την προφορική και γραπτή βαθμολογία στους κλάδους των μαθημάτων «Ελληνική γλώσσα», «Μαθηματικά» και «Φυσικές επιστήμες», τότε δεν παραπέμπεται στους παραπάνω κλάδους μαθημάτων και προάγεται.

Ενδεικτική του ευνοϊκού χαρακτήρα της νομοτεχνικής βελτίωσης είναι η σύγκριση των ποσοστών παραπομπής πριν και μετά την εφαρμογή της.

Με βάση τις αρχικές προβλέψεις του Ν.4186/2013 το ποσοστό αποτυχίας/παραπομπής των μαθητών εκτιμούνταν σε περίπου 23%. Με την τροπολογία το ποσοστό παραπομπής των μαθητών μειώθηκε σε περίπου 20%. Με την νομοτεχνική βελτίωση περιορίζεται σε 15%, ποσοστό που θεωρείται ανεκτό και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δεδομένων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους μετεξεταστέους

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι για τους μετεξεταστέους της Α΄Λυκείου έγιναν δυο διορθώσεις.

«Η μία διόρθωση είναι να προβλέπεται στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα ό,τι προβλέπεται στις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή η συνεκτίμηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου μαθημάτων. Επίσης έγινε μια δεύτερη παρέμβαση, τα οχτώ κύρια μαθήματα να έχουν ένα κοινό συντελεστή και αν ο μαθητής έχει μέσο όρο 12,5 σε αυτά αλλά και κανένα μάθημα κάτω από 8, να μπορεί να προβιβαστεί», είπε και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο το 25% συνολικής αποτυχίας στην Α’ Λυκείου δηλαδή μαθητές που έμειναν για να εξεταστούν πάλι τον Σεπτέμβριο, θα μειωθεί στο 19% και αυτή η διαφορά, το 1/5 είναι μια φυσιολογική εξεταστική πορεία».

Τα κενά στα σχολεία

Για τα κενά ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός κ. Δερμετζόπουλος, που έχει το βάρος όλης αυτής της προετοιμασίας, θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, όπως το 2003-2004 όταν υφυπουργός ήταν ο Νίκος Γκεσούλης και είχε καταφέρει όλα να είναι στην ώρα τους.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Τρόικα γιατί είναι θέμα που αφορά μόνο το ελληνικό σύστημα, «ώστε να μην τοποθετείται ένας Θεσσαλονικός στα Χανιά και ένας Χανιώτης στα Γιάννενα, τη στιγμή που οι οικογένειες των εκπαιδευτικών δεν αντέχουν να επιβιώσουν με μισθό 900 ευρώ όταν απαιτούνται ενοίκια 250-300 ευρώ ακόμη και στις μικρές περιοχές».

Για τις δύο αυτές παρεμβάσεις ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ που αφορά τη σύνοδο των πρώην υπουργών Παιδείας υπό την Προεδρία του εκάστοτε υπουργού Παιδείας, και που θα εξασφαλίσει τη διάρκεια στην εκπαιδευτική πολιτική. Την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγηθεί συζήτηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει αυτές τις μοριοδοτήσεις.

«Άρα στις 11 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, πέρα από τα βιβλία που έχουν ήδη αρχίσει να πηγαίνουν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες ελλείψεις σε βιβλία της ειδικής εκπαίδευσης που θα τα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες και σας το λέω εκ των προτέρων αυτό, τα βιβλία θα είναι στη θέση τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θέλουμε να είναι και οι καθηγητές στις θέσεις τους», ανέφερε, σημειώνοντας: «Να μην υπάρχει κύμα αποσπάσεων το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο αλλά όλα να έχουν τελειώσει 11 Σεπτεμβρίου και όσες δυσλειτουργίες δημιουργηθούν την τελευταία στιγμή να λυθούν με το δεύτερο «κύμα» των αποσπάσεων τον Οκτώβριο».

Σε ερώτηση γιατί επιμένει η Τρόικα σε εφαρμογή μέτρων που δεν απέδωσαν όπως ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι η Τρόικα απαντάει για τον εαυτό της και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είμαστε οι μεταφορείς των απόψεών της, είμαστε η Ελληνική Δημοκρατία, η Κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης χώρας που περνάει τη μεγαλύτερη δυσκολία μετά τον εμφύλιο πόλεμο και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε και να διαπραγματευόμαστε και αυστηρά. Η δική μας επιλογή είναι να μην στέλνουμε μήνυμα ανατροπής και αμφισβήτησης της πορείας της χώρας, αλλά εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο να ζητάμε σε μία βάση διαπραγμάτευσης αλλαγές, προσαρμογές».

Ο υπουργός Παιδείας για τις μετεγγραφές

Όσον αφορά στις μετεγγραφές ο κ. Λοβέρδος θύμισε ότι έγινε μια γενναιόδωρη ρύθμιση το Μάιο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και με την οποία δικαιούνται μετεγγραφή όλοι οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τέκνα ασθενών κλπ.

«Είχε όμως παραλειφθεί η ανταπόκριση στο αίτημα των φτωχών ανθρώπων. Προστέθηκε μία ρύθμιση με όριο το 10% των αιτουμένων να παίρνουν μετεγγραφή που αφορά εκείνους οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν μπορούν να κρατάνε δύο σπίτια. Η διάταξη του Μαΐου δεν έχει κανένα όριο, ισχύει δικαίωμα, όχι δυνατότητα μετεγγραφής. Δικαιούνται όλοι όσοι αναφέρει ο νόμος μετεγγραφής και τα τμήματα των πανεπιστημίων είναι αρμόδια να τις διεκπεραιώνουν», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι αυτή η διαδικασία, θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση, που δε θα είναι δυσνόητη, προς το τέλος Αυγούστου, «όταν θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων».

Αναφορικά με το θέμα της επέκτασης του δικαιώματος μετεγγραφής σε φοιτητές που βρίσκονται σε ανώτερο του πρώτου έτους σπουδών που τέθηκε από τον συνομιλητή βουλευτή στην εκπομπή, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι πρέπει πρώτα να εξεταστεί ο αριθμός των αιτούντων μετεγγραφής για τη φετινή χρονιά, διότι  -όπως είπε- «πρέπει να στηριχθούν οι ελληνικές οικογένειες, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη επίσης το θέμα των υποχρεωτικών εργαστηρίων που απαιτούνται σε κάποιες σχολές καθώς και η συμφόρηση των τριών μεγάλων Πανεπιστημίων σε Αθήνα -Πειραιά- Θεσσαλονίκη, εφόσον εισρεύσουν 4 ή 5 χιλιάδες παραπάνω φοιτητές».

Το θέμα θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόσθεσε ο Υπουργός, και αν υπάρχει περιθώριο για τους δευτεροετείς ή τριτοετείς φοιτητές θα εξεταστεί.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger