Ευκολίες πληρωμής για 3 εκ. φορολογούμενους

Το σχέδιο είναι έτοιμο. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα...σε 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία καθώς και σε 1.243.000 ασφαλισμένους με ανοιχτούς λογαριασμούς στα ταμεία να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις οι οποίες θα αρχίζουν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης κατά περίπτωση έως και το 2023.
Παράλληλα με τις διευκολύνσεις, αναφέρουν τα «ΝΕΑ» μπαίνει στο τραπέζι και ένα ισχυρό κίνητρο για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά σήμερα δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να το κάνουν.
Με έκπτωση φόρου 1,5% που προβλέπεται, εάν κάποιος οφείλει φόρο 1.000 ευρώ θα κερδίσει 15 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση.

Τι θα συνέβαινε όμως αν κέρδιζε 50 ευρώ και η έκπτωση ανέβαινε στο 5%;
Μια πρώτη συζήτηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε τον Ιούλιο, όταν η τρόικα ήρθε για λίγες μέρες στην Αθήνα.
Σε λεπτομέρειες δεν προχώρησαν ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα. Μπήκε όμως το θέμα στο τραπέζι.
Οι αποφάσεις, παρ' ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να είχαν κλειδώσει χθες, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά εύκολη, σημειώνει η εφημερίδα.
Η τρόικα, η όποια στο παρελθόν έχει απορρίψει πολλές φορές ανάλογα αιτήματα παροχής διευκολύνσεων πληρωμής φόρων και εισφορών, εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης.
Η βασική καινοτομία του κεντρικού σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση είναι ειδική μεταχείριση όσων φορολογουμένων μέχρι το 2010 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έγιναν κακοπληρωτές όχι από επιλογή αλλά κατ' ανάγκην εξαιτίας της κρίσης.
Η ρύθμιση που προκρίνεται με σύμπνοια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει:

1 Κλιμάκωση των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το πορτοφόλι του υπόχρεου, θα ξεκινούν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100.

2 Ειδική μέριμνα για όσους δημιούργησαν ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010 και μετά. Στα χρόνια της κρίσης δηλαδή, όπου ισορροπίες ζωής ανατράπηκαν για εκατομμύρια πολίτες, θα είναι αυτοί που θα xouv τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις, με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρε ώσεών τους έως και το 2023.

3 Ελάχιστη δόση, η οποία ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα 50 ευρώ.

4 Κεφαλαιοποίηση οφειλών ώς το φετινό καλοκαίρι. Ολες οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν βερεσέ κεφαλαιοποιούνται και αντιμετωπίζονται ενιαία.

5 Διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,70% αλλά και πρόστιμα που ξεκινούν από 10% για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

6 Ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης οφειλών πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες. Η εφάπαξ εξόφληση φόρων εντός των αρχικών προθεσμιών έχει προταθεί να συνοδεύεται από αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα έκπτωσης από το 1,5% στο 5%.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμα και σήμερα την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους θα έχουν πλέον και ένα υπολογίσιμο κίνητρο να το κάνουν.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger