Ανοίγουν τα κελιά για τα «ελαφρά» εγκλήματα

Σε σημαντική αποσυμφόρηση των φυλακών αναμένεται να οδηγήσουν οι νομοθετικές αλλαγές, που ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα στη Βουλή...Όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", ήδη ανέκτησαν την ελευθερία τους 741 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα. Σε κάποιους από αυτούς επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αποφυλακίσεις, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά τις 1000.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου, οι έγκλειστοι είχαν ξεπεράσει τους 12.750 (την ώρα που η χωρητικότητα είναι 9.886), ενώ πολλοί βρίσκονταν σε αναμονή, σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια.
Βάσει του Νόμου 4274/14 δικαίωμα αποφυλάκισης έχουν όσοι:
Είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 ετών, εφόσον κατά τη δημοσίευση του νόμου, είχαν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής τους. Στους αποφυλακιζόμενους οι εισαγγελείς μπορούν να θέσουν περιοριστικούς όρους ν α εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, να μην απομακρύνονται από τον τόπο αυτό χωρίς γραπτή άδεια κλπ, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι αν μέσα σε 5 χρόνια από την αποφυλάκιση υποπέσουν σε νέο αδίκημα από δόλο, τότε θα εκτίσουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της παλιάς ποινής που απέφυγαν. Οι αποφυλακίσεις αυτής της κατηγορίας θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, αφού "πιάνει" όσους συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις μέχρι τέλους του 2014 αλλά και αργότερα μετά από άσκηση ένδικου μέσου, εφόσον είχαν αρχίσει να εκτίουν την ποινή τους πριν από τη δημοσίευση του νόμου.

*Είχαν καταδικαστεί σε ποινή έως 5 ετών. Σε καταδίκες έως 3 χρόνια αρκεί να έχουν εκτίσει το 1/10 με οποιονδήποτε τρόπο ή το 1/5 σε ποινές 3-5 ετών (και κάθειρξη). Η δυνατότητα αποφυλάκισης δίνεται και μελλοντικά (με συμπλήρωση των προϋποθέσεων μέχρι τις 30/06/15), ενώ εξαιρούνται από την ευνοϊκή ρύθμιση καταδικασθέντες για τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, αλλά και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, απιστία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, σωματεμπορία, πορνογραφία ανηλίκων κλπ

*Έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η υφ' όρον απόλυση μπορεί να γίνει εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής και η ρύθμιση επιχειρεί να δώσει διέξοδο σε όσους λειτουργούσαν στην πραγματικότητα σαν απλά "βαποράκια" και τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές.

*Όσοι έχουν ποινές έως 10 έτη αλλά πάσχουν από βαριές ασθένειες (ημιπληγία, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, νεφρού, μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα παιδιά τους. Η αποφυλάκιση γίνεται με έκτιση των 2/5, ενώ εξαιρούνται της εφαρμογής οι ίδιες περίπου περιπτώσεις αδικημάτων. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αναπηρία άνω του 67%.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", αναμένονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό έκτισης 2 ημερών ποινής για κάθε ημέρα φοίτησης σε δημο΄σια ΙΕΚ και ΣΕΚ ή σε πιστοποιημένες σχολές μαθητείας ή για κάθε ημέρα συμμετοχής σε εγκεκριμένα συμβουλευτικά ή θερπαευτικά προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης, σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger