Ενημέρωση για τους μελλοντικούς Πολιτικούς Μηχανικούς Τ.Ε

Αγαπητοί αναγνώστες,
ο μηχανικός ο οποίος προσφέρει σημαντικό έργο στην κοινωνία, για να ασκεί το έργο
του με ασφάλεια και επιτυχία πρέπει να είναι εφοδιασμένος με υψηλά προσόντα για να
μπορέσει να επικρατήσει και να φανεί αντάξιος της αποστολής του. Πρέπει να στηρίζεται
στα ιδίος του δυνάμις, διότι εάν ακολουθήσει το σύστημα του κισσού θα αποτύχει
παταγωδώς κι όλα του τα έργα θα αποτύχουν διότι θα είναι προιόν των ξένων δυνάμεων,
όπως οικοδομεί εκτισμένη εις άμμον κινδυνεύουσα ανα πάσα στιγμή να καταρρεύσει.

 Οι Πολιτικοί Μηχανικοί Τ.Ε είναι απόφοιτοι που προέρχονται από τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ). Ο τεχνολογικός – επαγγελματικός τομέας με τον οποίο ασχολείται ο Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε είναι πολυκλαδικός. Οι πολιτικοί μηχανικοί Τ.Ε μηχανεύονται (σκέφτονται) τρόπους για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ασχολούνται με μελέτη, προγραμματισμό, κατασκευή, διαχείριση ολοκληρωμένων βιώσιμων τεχνικών συστημάτων όπως δομικά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά, γεωτεχνικά, έργα προστασίας περιβάλλοντος καθώς και με περιβαλλοντική διαχείριση. Ο Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε είναι αναγκαίο να συνδυάζει ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος γνώσεων από γνωστικά πεδία τα οποία μεταξύ τους διαφέρουν ως προς τον τρόπο απόκτησής αυτών των σχετικών γνώσεων. O Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε έχει τρείς κατευθύνσεις, αυτή των δομικών έργων, των έργων υποδομής και του ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων. Επίσης, έχουν την δυνατότητα να εκδόσουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης – ενεργειακό πιστοποιητικό, νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

 Γενικά, ο όρος πολιτικός μηχανικός μπήκε στην ζωή των ανθρώπων μετά τους πολέμους του Ναπολέοντα. Μέχρι εκείνη την περίοδο υπήρχαν μόνο οι μηχανικοί από το σώμα του μηχανικού στρατού. Το συγκεκριμένο υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο, εξαιτίας αυτού αποφασίστηκε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους κλασικούς ακαδημαικούς κύκλους.

Οι μηχανικοί που αποφοιτούσαν από τα μη στρατιωτικά πανεπιστήμια ονομάστηκαν <<πολιτικοί>> μηχανικοί στα αγγλικά <> από την αγγλική μετάφραση civilization mechanics η οποία σημαίνει <<μηχανικοί πολιτισμού>> με αποτέλεσμα να διακρίνονται από τους μηχανικούς του στρατού.

 Αν και αρχαία επιστήμη η μηχανική αναπτύχθηκε κυρίως τα τελευταία 150 χρόνια.

Σημαντικοί επιστήμονες του συγκεκριμένου τομέα ήταν ο Κάρολος Τερζάκι, που θεωρείται ο πατέρας της εδαφομηχανικής και ο Θωμάς Τέλφορντ, υπήρξε ο θεμελιωτής της στατικής στερεών μαζών. Στα αρχαία χρόνια πρώτος τεκμηριωμένος μηχανικός ήταν ο Ιμχοτέπ 2550 π.Χ , που έχτισε μια διάσημη πυραμίδα του φαραώ Τοζέρ που βρέθηκε στη Σακάρα. Άλλος σημαντικός μηχανικός της αρχαιότητας ήταν αναμφίβολα ο Αρχιμήδης (285 – 212 π.Χ.) από τις Συρακούσες, ο οποίος κατασκεύασε αντλίες νερού, έλικες, γερανούς και καταπέλτες, τους τελευταίους για την υπεράσπιση της ιδιαίτερης πατρίδας του.

 Οι Πολιτικοί Μηχανικοί Τ.Ε μπορούν να ασχοληθούν στο δημόσιο τομέα σε υπηρεσίες υπουργείων, στη τοπική αυτοδιοίκηση, στη δευτεροβάθμια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση ως καθηγητές αφού πριν αποκτήσουν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Στον ιδιωτικό τομέα σε τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες, σε τεχνικά γραφεία. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ανοίξουν δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών και να αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών για έργα ορισμένης δαπάνης. Οι απόφοιτοι Πολιτικοί Μηχανικοί

Τ.Ε εγγράφονται στην (ΕΕΤΕΜ) Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών είναι ο επίσημος φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των μηχανικών του Τεχνολογικού τομέα Ανώτατης εκπαίδευσης (ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ) και ισότιμων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού.

Ακόμη, να ενημερώσω ότι τα μαθήματα είναι 7 εξάμηνα και το τελευταίο το 8ο για την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και πρακτικής άσκησης. Τέλος σχολές Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε υπάρχουν στην Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.

 Αναστάσιος Παπανικολάου
Τελειόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger