.

Πλειστηριασμοί μόνο για μεγάλα και «παλιά» χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόνο για χρέη προς το ΙΚΑ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες πλειστηριασμών. Ειδοποιητήρια του ΚΕΑΟ προς 33.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Προτεραιότητα στα χρέη πάνω από 60.000 ευρώ που έχουν δημιουργηθεί προ κρίσης. Με αργούς ρυθμούς οι συμψηφισμοί χρεών με επιστροφές φόρων.
Τη στιγμή που από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αποστέλλονται μαζικά ειδοποιητήρια προς όσους χρωστούν στα ταμεία, κυρίως στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, πάνω από 5.000 ευρώ, σε προτεραιότητα τίθενται τα «παλαιά» χρέη που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα, από τους περίπου 100.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν υπαχθεί στον έλεγχο του ΚΕΑΟ, έχουν λάβει ειδοποιητήρια οι 33.000. Σύμφωνα άλλωστε με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου, για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
* Εντοπισμός οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
* Αξιολόγηση - Δημιουργία προφίλ οφειλέτη
Πριν από τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ, τη διασύνδεση με το Μητρώο της ΓΓΠΣ, τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κ.λπ.
Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι τα εξής:
α) Το ύψος της οφειλής: Ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
β) Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του, γεγονός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ εκείνου για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
γ) Η παλαιότητα της οφειλής: Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή στην εκ συστήματος αφερεγγυότητά του.
Με δεδομένα τα παραπάνω, στελέχη του ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι οι διαδικασίες πλειστηριασμών για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα ξεκινήσουν, γιατί δεν έχουν αρχίσει ακόμη, όπως σημειώνουν, για ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ.
Σύμφωνα δε με πηγές από τον ΟΑΕΕ, δεν έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα κανένα ειδοποιητήριο προς οφειλέτες με χρέη μικρότερα των 5.000 ευρώ, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διασταύρωση στοιχείων, με βάση ασφαλείς πληροφορίες συνεχίζονται και οι διαδικασίες συμψηφισμού των χρεών προς τα ταμεία με τυχόν επιστροφές φόρου και ΦΠΑ.
Συχνά παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα, όμως η κατάσταση των οικονομικών των ταμείων δεν επιτρέπει καθυστερήσεις. Για τον λόγο αυτό, αναζητούνται λύσεις στα τεχνικά προβλήματα που παρατηρούνται μεταξύ συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, του ΚΕΑΟ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να τρέξουν ταχύτερα οι διασταυρώσεις.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger