.

Στα ιδιωτικά φαρμακεία και πάλι η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

Σε εφαρμογή τίθεται η δυνατότητα των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους και για τις οποίες χρειάζεται να λαμβάνουν ακριβά φάρμακα, να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία – και όχι μόνο από τα φαρμακεία του ΕΣΥ ή του ΕΟΠΥΥ όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ως προϋπόθεση ορίζεται η εγγραφή των ασθενών σε ειδικά μητρώα (registries) αλλά και η τιμή του φαρμάκου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
Κάθε ασθενής θα λαμβάνει έναν μοναδικό κωδικό π
ου θα επιτρέπει στον ΕΟΠΥΥ να εξακριβώνει εάν έχει λάβει τη θεραπεία.
Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα ενημερώνουν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την οδό διανομής ανά ασθενή, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια της εσωτερικής αγοράς και η πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές ασθένειες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, τα φάρμακα που προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση, εξακολουθούν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών. Σε περίπτωση αδυναμίας, θα μπορούν να διατίθενται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.
Τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις (Ν. 3816/2010), αποζημιώνονται πλήρως από τους ασφαλιστικούς φορείς και διατίθενται στους ασθενείς χωρίς συμμετοχή. Σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους διευκρινίζεται ότι αυτοί θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Επικαιροποιημένος κατάλογος με τα φάρμακα που απαιτούν προέγκριση και διατίθενται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr).
Στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφασίζει την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων πολύ υψηλού κόστους θεραπείας ή σπανίων παθήσεων (ορφανά), από τα φαρμακεία του. Όποιο φάρμακο έχει έως σήμερα δεσμευθεί για να διατίθεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δεν περιλαμβάνεται στα φάρμακα του Ν.3816/2010, όπως τα Zyvoxid και Flolan, εξακολουθεί να διατίθεται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να προεγκρίνει τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων με υψηλό κόστος κτήσης ή υψηλό ετήσιο κόστος θεραπείας, μέσω των επιτροπών του και να τα διαθέτει μέσω των φαρμακείων του. Για τη χορήγησή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ορίζεται ως ανώτατο όριο εκτέλεσης συνταγών το ποσό των 20.000 ευρώ ανά μία άδεια λειτουργίας φαρμακείου, ανά μήνα.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger