.

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στα αμπέλια

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε αμπελώνες από τις πρόσφατες και αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχές. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες ο Νομός μας πλήττεται από σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε επιτραπέζια σταφύλια και σταφύλια που προορίζονται για οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στη Νεμέα, αλλά και σε πολλές περιοχές της κεντρικής και ορεινής Κορινθίας. Ζήτησα συνάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου. Ήδη τον ενημέρωσα για τις καταστροφές και ζήτησα την προσωπική του συνδρομή για την ταχύτερη δυνατή και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών μας.
Επιπλέον, είχα επικοινωνία για το ίδιο θέμα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό, από τον οποίο ζήτησα να επισκεφθεί με κλιμάκιο του Οργανισμού τις πληγείσες περιοχές, αίτημα στο οποίο ο κ.Μποτός ανταποκρίθηκε θετικά. Θεωρώ ότι εάν η ηγεσία του ΕΛΓΑ έχει ίδια αντίληψη και έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς θα σχηματίσει καλύτερη εικόνα και θα ευαισθητοποιηθεί απέναντι στους αγρότες.
Αν και είμαι βέβαιος ότι το σκάνδαλο με τις αποζημιώσεις του 2009 δεν πρόκειται να επαναληφθεί, θέλω να επιστήσω την προσοχή στους πληγέντες παραγωγούς ως προς τις προθεσμίες και τις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να κάνουν προκειμένου να διασφαλίσουν τις αποζημιώσεις τους. Τους καλώ άμεσα να ενημερωθούν από τους οικείους δήμους για το χρονοδιάγραμμα των αναγγελιών, ώστε να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή συστήνω στους παραγωγούς που προτίθενται να τρυγήσουν τα σταφύλια τους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τους μάρτυρες που πρέπει να αφήσουν στο αμπέλι, για τους οποίους πρέπει να συμβουλευτούν τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις, και να βεβαιωθούν ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο ΕΛΓΑ. Τέλος, εάν οι παραγωγοί διαθέσουν σταφύλια νωπά ή προοριζόμενα για οινοποίηση ΠΟΠ σε χρήσεις κατώτερης αξίας, να φροντίσουν να έχουν στην κατοχή τους τιμολόγια που να το αποδεικνύουν.
Βρισκόμαστε στην κρισιμότερη περίοδο για τα σταφύλια. Όσοι παραγωγοί δεν έχουν προλάβει να τρυγήσουν βρίσκονται σε δεινή θέση. Εάν δεν τρυγήσουν λόγω εκτεταμένων καταστροφών θα χάσουν το εισόδημα μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ όσοι τρυγήσουν είναι βέβαιο ότι δεν θα πετύχουν τις τιμές που θα είχαν αν το προϊόν τους ήταν ανέπαφο. Πιστεύω ότι οι αγρότες μας θα βρουν και το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ στο πλευρό τους και ότι αυτή τη φορά οι αποζημιώσεις θα είναι και γρήγορες και δίκαιες. Ωστόσο θα είμαι στη διάθεση κάθε αγρότη που αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα, και θα παρακολουθώ συνολικά τη διαδικασία μέχρι και ο τελευταίος παραγωγός να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.»


Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger