.

Χωρίς περίθαλψη, λόγω χρεών, ένα εκατομμύριο δικαιούχοι του ΟΑΕΕ

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η τραγική κατάσταση του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) που όμως απλά απεικονίζει την ακόμη χειρότερη μοίρα στην οποία έχουν περιέλθει...οι ίδιοι οι επαγγελματίες, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τους συνολικά 740.000 ασφαλισμένους, οι μισοί (370.000) έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 7 δισ. με αποτέλεσμα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δικαιούχοι να έχουν χάσει -εκτός των άλλων- και το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Όλη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα αφενός ο Οργανισμός να προσφεύγει σε συνεχείς δανεισμούς προκειμένου να μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις και αφετέρου να αποστέλλονται μαζικά ατομικά ειδοποιητήρια για κατασχέσεις από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ αποστέλλεται από το ΚΕΑΟ «ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 ημέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».
Είχε προηγηθεί στα μέσα Ιουλίου η αποστολή από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ μιας παρτίδας με 92.992 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και είτε παραμένουν ενεργοί είτε είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο εξάμηνο. Η παρτίδα αυτή αύξησε σε 99.140 τους συνολικούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ από την έναρξη της λειτουργίας του. Το ΚΕΑΟ σταδιακά ειδοποιεί αυτούς τους ασφαλισμένους για τις οφειλές τους και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην υπόμνηση να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο τους αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.
Πάντως, ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Οχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους, αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακόψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων, χάνοντας και το δικαίωμα στην περίθαλψη.
Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger