Σε λουκέτο θα οδηγηθούν επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από
φωτοβολταϊκά εάν υλοποιηθούν έστω και στο ελάχιστο τα μέτρα που έχει
ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
όπως επισημαίνει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο
πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού
και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ απέστειλε την επιστολή του και στους αρχηγούς των
πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας από την
κυβέρνηση να αρθούν όλα τα κίνητρα για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών,
να τηρηθούν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο,
προκειμένου ο δυναμικός αυτός κλάδος της ελληνικής οικονομίας να
επιβιώσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω.Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η μείωση στις συμβασιοποιημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινάει από 10% στις τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών και 15% στα φωτοβολταϊκά, αλλά θα φτάνει και το 60% σε κάποιες κατηγορίες. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται περίπου 45%.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι σχεδόν μήνες ο υφυπουργός, Α. Παπαγεωργίου, ενημέρωνε τη Βουλή των Ελλήνων για την αναγκαιότητα των μέτρων κατά των ΑΠΕ (έκτακτη εισφορά επί των ακαθαρίστων εσόδων για 2 χρόνια) και ότι έτσι θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. "Σήμερα, επανέρχεται με εισηγήσεις για νέα μέτρα, μόνιμου πλέον χαρακτήρα, χωρίς να εξηγεί γιατί δεν μπόρεσε να προβλέψει σωστά για τόσο μικρό χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στην συγκεκριμένη αγορά σημειώνεται στην επιστολή στην οποία επαναλαμβάνονται οι θέσεις των Επιμελητηρίων για το ζήτημα.
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η με οποιονδήποτε τρόπο μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης στις ήδη καταρτισμένες συμβάσεις, συνιστά αδικαιολόγητη επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θίγει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας. Η δε θέση του ΥΠΕΚΑ για εθελοντική συμμετοχή με την παροχή κινήτρων δεν αναιρεί στην ουσία την απειλή για επιπτώσεις σε όσους δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή των συμβασιοποιημένων τιμών.
Ακόμη η ΚΕΕ ζητάει τον έλεγχο της ΛΑΓΗΕ ΑΕ σχετικά με το έλλειμμα και σημειώνει ´οτι οφείλει το υπουργείο και η κυβέρνηση να ελέγξουν τις παραδοχές των μελετών και τα δημοσιεύματα ότι ο πόρος ΑΠΕ καταλήγει παρανόμως σύμφωνα με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, σε επιδοτήσεις εταιρειών ορυκτών καυσίμων.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν από τις ελάχιστες ευχάριστες εξαιρέσεις που συνέχιζαν να δηλώνουν ενάρξεις και να ενισχύουν με την υγιή λειτουργία τους την τοπική οικονομία πολλαπλασιαστικά. "Οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στα οικονομικά τους, παρά τη θέλησή τους και εξ' αιτίας άστοχων ενεργειών από πλευράς πολιτείας, θα έχει άμεση και πολλαπλή αρνητική επίδραση στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες αγκομαχούν και στενάζουν υπό το βάρος των συνεχών επιβαρύνσεων που δέχονται. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν με το 100% των λειτουργικών τους εξόδων μια σειρά από άλλες επαγγελματικές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφουν και το σύνολο των κερδών τους στις αγορές που είναι εγκατεστημένες".