.

Κώστας Κόλλιας: «Νίκη για τους αγρότες η σύνταξη στα 62»

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τη Βουλή θεσμοθετείται η συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι το Υπουργείο Εργασίας ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των αγροτών μας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Ανταποκρίθηκε και στις εκκλήσεις των Βουλευτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες επαναφέραμε το θέμα επανειλημμένα, με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την κατάθεση προ δύο μηνών σχετικής ερώτησης. Υπενθυμίζω ότι στο τέλος του 2013 είχαμε καταθέσει και σχετική τροπολογία προς το Υπουργείο, την οποία είχα υποστηρίξει σε ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής (βλέπε εδώ και εδώ ). Το Υπουργείο είχε δει θετικά την τροπολογία, πλην όμως χρειάστηκε χρόνος για την υλοποίησή της, καθώς απαιτούνταν κοστολόγηση του μέτρου από τον ΟΓΑ.
Τώρα, επαναφέροντας μέρος των προτάσεών μας με δική του τροπολογία, το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι το παρόν καθεστώς δημιουργεί άνιση μεταχείριση εις βάρος των αγροτών. Καμία άλλη κατηγορία εργαζομένων δεν υποχρεώνεται να πληρώνει εισφορές επί 46 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 21ο μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους. Αν σε αυτό συνυπολογίσει κανείς τη δυσκολία του αγροτικού επαγγέλματος, γίνεται αντιληπτό ότι οι προϋποθέσεις για να πάρει κανείς αγροτική σύνταξη είναι πρωτοφανείς.
Είναι ανθρωπίνως αδύνατον ο αγρότης, και κυρίως η αγρότισσα, να συνεχίζουν να εργάζονται στις αντίξοες συνθήκες της υπαίθρου, μέχρι τα 65 και τα 67 χρόνια. Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με τις αγροτικές δουλειές γνωρίζει ότι η καταπόνηση είναι εξοντωτική και τα οφέλη μηδαμινά. Ακριβώς επειδή γνωρίζω από πρώτο χέρι τον καθημερινό αγώνα κάθε αγρότη και αγρότισσας να ανταποκριθούν στις σκληρές απαιτήσεις της ζωής τους, είχα θέσει το θέμα ήδη από την περίοδο της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Η αποκατάσταση της αδικίας στο συνταξιοδοτικό καθεστώς ήταν μία κοινωνικά δίκαιη και ανθρωπιστικά απαραίτητη παρέμβαση, αλλά και μία προσωπική δικαίωση για τις προσπάθειες που καταβάλλω από την πρώτη στιγμή που έγινα Βουλευτής. Θεωρώ απαράβατο δικαίωμα κάθε πολίτη, πόσω μάλλον των σκληρότερα εργαζόμενων Ελλήνων, των αγροτών,  οι οποίοι μοχθούν επί δεκαετίες, να μπορούν να απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια τα χρόνια της σύνταξης.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Όμως ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος και οι χαμηλές τιμές παραγωγού, τα οποία εντείνονται από την κρίση και την ύφεση. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να διαφυλάξουμε και την αγροτική παραγωγή και τον αγρότη, διότι αποτελούν κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. Είμαι αισιόδοξος ότι, όσο η χώρα βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια επανόρθωσης των αδικιών. Πετύχαμε μια νίκη, απαιτείται όμως διαρκής διεκδίκηση, για την οποία έχω δεσμευτεί ότι θα αγωνίζομαι, έχοντας σταθερά ως πρώτη προτεραιότητα τον αγρότη.»

Share this article :
 
Copyright © 2013-14. KorinthosTV.gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by G.STEFANIS
Proudly powered by Blogger